Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland

Uitslag fotowedstrijd Kennemer Vogeldag

100% KLUUT

Op de Kennemer Vogeldag 2023 werd voor het eerst een fotowedstrijd georganiseerd met de titel ‘Vogels in de kijker’. De wedstrijd bestond uit twee categorieën: volwassenen en jeugd. In de eerste categorie ontvingen wij 86 foto’s van 37 inzenders. Bij de categorie jeugd bleek de drempel om foto’s in te sturen te hoog. Slechts twee jongeren durfden het aan. Daarom besloot de jury om hun beiden een aanmoedigingsprijs te geven. Sponsor van twee prijzen was Ganymedes uit Amstelveen.

Tijdens de Kennemer Vogeldag op 16 april 2023 vond de prijsuitreiking plaats door de juryleden Ronald Cassee, Ton Lansdaal, en Lida Zaremba. Bij de volwassenen was in eerste instantie alleen een eerste prijs gepland, maar door het aantal inzendingen en de kwaliteit van de inzendingen besloten wij om ook een tweede en derde prijs uit te loven. De eerste prijs viel op een prachtige foto van Raymond Widawski (Brussel) van een wegvliegende Glanskop. De tweede prijs werd uitgeloofd aan Amanda Blom (Eindhoven), die drie prachtige foto’s had ingezonden van een badderende Gaai, een vissende IJsvogel en een parmantig Kuifmeesje. Onze keuze viel op de Kuifmees, de kleinste en onopvallendste van de drie, en dát maakte de foto juist opvallend. De derde prijs werd uitgeloofd aan Mariëtte Bard (Breda) voor haar sfeervolle landschapsfoto met een groep ganzen in V-formatie, de weerspiegeling in het water van die V maakte de foto af.

Het was verrassend om te merken dat de foto’s vanuit heel Nederland en zelfs daarbuiten (1x België) werden ingezonden, dat hadden we niet verwacht. Gevolg was wel dat we bij de prijsuitreiking de winnaars hun prijs niet persoonlijk konden overhandigen. Gelukkig waren de twee jeugdige winnaars wel aanwezig die wij blij konden maken met een verrekijker.

De eerste prijzen, een digiscoopadapter voor de categorie volwassenen en een verrekijker voor de jeugd, zijn beschikbaar gesteld door Ganymedes uit Amstelveen. De dag werd georganiseerd door het IVN Zuid-Kennemerland, Vereniging Behoud de Hekslootpolder, Stichting Duurzaam Natuurbeheer Landje van Gruijters en de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland.

Gezien het aantal inzendingen, wordt hier een selectie getoond van de ingezonden foto’s.

[ngg src=”galleries” ids=”126″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″ images_per_page=”35″]