Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland

Foto Wikimedia Commons

Help mee, bescherm de Gierzwaluw

De Gierzwaluw staat onder druk. Door isolatie- en renovatieprojecten dreigt deze prachtige zomervogel steeds meer van zijn broedplekken in gebouwen kwijt te raken. Als we de Gierzwaluw willen beschermen dan moeten we wel weten in welke straten en buurten hij broedt. Van sommige wijken weten we dat wel. Maar er moeten in ons werkgebied veel meer broedlocaties zijn die we nog niet kennen.

Help je mee deze te zoeken? Als je op mooie zomeravonden in juni en juli groepen Gierzwaluwen ergens ‘gierend’ laag over dakranden ziet vliegen, noteer dan de datum, tijd, het adres en het globale aantal vogels en geef deze gegevens door aan nico.debont@quicknet.nl.

Dit soort giervluchten zijn namelijk een indicatie dat er ergens in de buurt gebroed wordt. De gierzwaluwwerkgroep zal vervolgens op zoek gaan naar de precieze broedplek. Mocht je de broedplek zelf al hebben gevonden, nog beter natuurlijk. Maar we zijn al heel blij met alle meldingen van locaties van giervluchten. Niet moeilijk om te doen, toch? En wat is er mooier dan op een zomeravond naar Gierzwaluwen te kijken? Help je mee?

Mocht je helemaal enthousiast worden en nog meer willen doen voor deze bijzondere vogel, meld je dan bij nico.debont@quicknet.nl aan als actief lid van de gierzwaluwwerkgroep.