Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland

Nestkasten controleren in Thijsse's Hof / Johan Stuart

Agressieve Pimpelmees in Thijsse’s Hof

Op zondag 21 mei 2023 mochten de kinderen van de Jeugdvogelclub de nestkasten controleren in Thijsse’s Hof. In deze prachtige heemtuin hangen flink wat kasten en wij gingen met 10 kinderen en een ladder op stap. We noteerden per kast de soort, hoeveel eieren of jongen en eventueel de leeftijd van de jongen. De eerste kast was meteen spannend, want hierin broedde een Boomklever. Helaas was de klep door de vogel helemaal vastgemetseld en dus niet open te krijgen. Wel zagen kinderen dat er een jong bij de opening verscheen.

Verder telden we 7 nestkasten met Koolmezen en 3 met Pimpelmezen. We zagen in één nest 5 eieren en in de rest jongen in verschillende leeftijden. In een Koolmeesnest zaten al jongen van ca. 14 dagen. Een Pimpelmees bleef stoer op het nest zitten en was zelfs een beetje agressief.
Het was weer een leuke en spannende ochtend en de kinderen hebben veel geleerd. Jack nam afscheid en Willem was nieuw. Johan Görtemöller en Lucia van Thijsse’s Hof heel hartelijk bedankt voor de gastvrijheid.