Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland

Vogelmeer

Dit meer in Nationaal Park Zuid-Kennemerland is het hele jaar goed voor allerlei soorten vogels. Bekendheid heeft het gekregen door de prachtige Geoorde Futen die in het voorjaar en de zomer te zien zijn vanuit de vogelkijkhut. Maar ook veel andere watervogels verblijven hier graag. Ook de oevers, soms glooiend en soms met wat riet, herbergen veel vogels.
Dit meer in de Kennemerduinen heet eigenlijk Groot Vogelmeer. Het is in de vijftiger jaren van de vorige eeuw gegraven voor de natuur. Dus niet voor recreatie zoals de andere meren in de Kennemerduinen. Onze Vogelwerkgroep is zo’n beetje ontstaan op de oevers van dit meer. Nadat het gegraven was, verbleven er veel vogels waaronder allerlei soorten steltlopers. Dit trok veel vogelaars uit de regio. Daar leerde men elkaar kennen en werden er plannen gesmeed om de Vogelwerkgroep Haarlem op te richten. Het eerste project van de nieuw opgerichte vereniging, was het tellen van de vogels van het Vogelmeer en het Spartelmeer.
Er is het hele jaar een druk vogelleven op het water, op de eilanden en de oevers. Het loont de moeite rond het meer te lopen en alle oevers af te zoeken. Een bezoek aan de drijvende vogelkijkhut is wel het hoogtepunt. Hier zijn niet alleen vaak Geoorde Futen maar ook Dodaarzen en veel andere watervogels van dichtbij te zien. Ook zie je soms van dichtbij allerlei zangvogels. De hut draagt de naam Schoutens Vergezicht, een eerbetoon aan de Haarlemse vogelfotograaf en boswachter Hans Schouten. 

Geoorde Fuut / Ton Lansdaal
Geoorde Fuut / Ton Lansdaal

Waarnemingen

Omgeving

Een wandeling in de omgeving van het Grote Vogelmeer is zeer de moeite waard. De duinen zijn er prachtig en relatief vogelrijk. Aan de westzijde van het meer ligt een open duingebied met een prachtig hoog duin, aan de oostzijde bevinden zich dennen- en berkenbossen. Bij het parkeerterrein bij restaurant Parnassia is de telpost van de Vogelwerkgroep. Hier wordt vooral in de herfst de vogeltrek gevolgd.

Bereikbaarheid

Het Vogelmeer ligt in de Kennemerduinen, een onderdeel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Goed lopend en met de fiets te bereiken. Ingang Parnassia is de meest nabijgelegen ingang. Vanuit Haarlem en Zandvoort is deze ingang bereikbaar met buslijn Connexxion 81. Uitstappen aan de kop van de Zeeweg in Bloemendaal aan Zee. Bij restaurant Parnassia is een groot parkeerterrein (betaald parkeren).

Beheerder

PWN is beheerder van de Kennemerduinen.