Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland

Grutto!-docu terug te kijken

Afgelopen week werd de documentaire Grutto! van Ruben Smit uitgezonden op tv. Misschien heb je dit gemist, maar gelukkig kan je het programma terugkijken op NPO Start.

De grutto is de hoofdrolspeler in de natuurdocumentaire van Ruben Smit die bekend is van de films WAD en de Nieuwe Wildernis. De crew volgt de Grutto op zijn reis van Senegal via Portugal naar Nederland en Estland. En overal moeten mensen en vogels vechten om te overleven. Ruben Smit: ,,De grutto is de ideale verhalenverteller van hoe de natuur ervoor staat in ons agrarische land en hoe onze nationale natuur verbonden is met die van elders in de wereld.”

Ruben Smit is ecoloog en filmmaker. Hij groeide op in Heemstede en deed toen hij 14 jaar was, bij de Vogelwerkgroep de cursus vogels herkennen. In 2002 promoveerde Ruben aan de Universiteit van Wageningen en werd hij universitair docent. Smits doorbraak als filmmaker kwam in 2013 met de film De Nieuwe Wildernis over de Oostvaardersplassen. Daarna volgden nog diverse films en documentaires, zoals Grutto!; deze film werd in 2022 in de Nederlandse bioscopen gepresenteerd.