Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland

Vogelen digitaal

Op deze pagina allerlei handige linkjes naar vogelpodcasts, vogelapps en vogelwebsites. Deze pagina is gemaakt voor cursusdeelnemers , maar is vast ook handig voor anderen. Heb je opmerkingen of tips? Stuur dan een mail met je verbeteringen.

Foto Ton Lansdaal

Podcasts

Het luisteren naar podcasts is steeds populairder. En gelukkig zijn er ook podcasts over vogels. Beluister ze in je favoriete podcast-app.

Podcasts van het natuurblad Roots gaan vaak over vogels.

De Vogelspotcast van Arjan Dwarshuis wordt veel beluisterd.

Sovon maakt podcasts over allerlei vogelonderwerpen.

Beestenklap is een podcast van onze zuiderburen.

In België wordt ook Fwiet! Fwiet! gemaakt.

Staatsbosbeheer maakt de podcast Groene Oren waarin een plant of dier wordt geïnterviewd. Met veel enthousiaste volgers!

En beluister ook de natuurpodcasts over onze eigen regio: Tierelier. Elke week is er een nieuwe. Een samenwerking van IVN Zuid-Kennemerland, de Zandvoortpodcast, Thijsse’s Hof, Nationaal Park Zuid-Kennemerland, de Amsterdamse Waterleidingduinen en Recreatieschap Spaarnwoude. Bij Tierelier staat natuurbeleving voor jong en oud centraal. 

Verrekijkers

In dit filmpje legt Johan Stuart uit hoe je een verrekijker goed gebruikt. Wil je tips voor de aanschaf van een verrekijker, kijk dan hier.

Boek met vogelgeluiden van Nico de Haan

Nico de Haan kan als geen ander vertellen over vogelgeluiden. In zijn nieuwste boek ‘De virtuoze vogelzanggids’ staan QR-codes naar de vogelgeluiden én naar toelichting van Nico. Hij geeft daarin ook handige ezelsbruggetjes. Bekijk hier het inleidende filmpje.

Apps

VogelApps zijn er heel veel. De kwaliteit en het aanbod wisselt echter sterk. Hieronder enkele apps die kwalitatief redelijk tot goed zijn. Sommige zijn gratis, anderen kosten wat. Zoek de apps op je telefoon in de Google Play Store of Apple Store. We horen graag je tips! Een goede app ontdekt? Meld het ons.

Screenshot van de Merlin Bird ID die open stond bij het Landje van Gruijters

Zou dit de app zijn waar veel beginnende vogelaars op wachten? Het lijkt er wel op. Hiermee kan je gewoon op je telefoon zien welke vogels om je heen zingen of roepen. De Merlin Bird ID is vernieuwd en de resultaten zijn zo op het eerste gezicht spectaculair. Nauwgezet herkent de app alle vogelsoorten die om je heen te horen zijn. Download thuis de bestanden. Apple en Android. Gratis.

Vogels in Nederland. Met foto’s en geluiden. Apple. Gratis.

Picture Bird: Vogels herkennen. Apple en Android. Gratis of € 19,99

Collins Bird Guide. Apple en Android. Engelstalig maar met Nederlandse vogelnamen. Apple en Android. € 14,99

Wadvogelapp van Vogelbescherming. Handig: beste vogelplekken en getijden. Apple en Android. Gratis.

Vogelvinder van Vogelbescherming. Met quiz en link naar vogelwaarnemingen in de buurt. Apple en Android. Gratis.

Bird ID van Nord University. Met oefeningen. Apple en Android. Gratis.

Bird Sounds Europe. Goede vogelgeluidenapp met meerdere geluiden per soort. Apple en Android. € 4,54

Een interactieve app met de meest voorkomende tuinvogels met geluiden. De app heeft meer dan 80 soorten. Apple. Gratis.

Websites

Er zijn heel veel verschillende websites over vogels. Gewoon googlen levert vaak al de juiste informatie. Toch willen we je graag attenderen op een aantal goede websites.

Paul Saager, een van de cursusleiders, maakt leerzame vlogs op Youtube, speciaal gericht op startende vogelaars. Inmiddels zijn er 100 korte filmpjes met ruim 200, doorgaans vrij algemene vogels.

Xeno-canto is een website met heel veel vogelgeluiden.

In Noord-Holland werken de Vogelwerkgroepen samen als SVN. Dit is de website.

Je waarnemingen kan je invoeren in Waarneming.nl. Buiten Nederland gebruik je Observation.org. Er zijn apps waarmee je makkelijk in het veld waarnemingen kan invoeren. iObs voor iPhone’s en ObsMapp voor Android.

Voor het herkennen via foto’s van allerlei organismen gebruik je Obsidentify. Aanrader!

Trektellen.nl gebruik je voor het volgen van de vogeltrek. Onze Vogelwerkgroep heeft waarnemingen vanaf 1953 ingevoerd voor telpost Parnassia. Andere telposten zijn: Zeetrek bij Bloemendaal. Trek bij IJmuiden.

Hier een overzicht van alle vogelkijkhutten in Nederland. Er zijn ook hutten voor vogelfotografen.

Ook de twee vogelringstations houden hun vangsten bij op Trektellen.nl. Dat zijn Vogelringstation Van Lennep en Vogelringstation Amsterdmse Waterleidingduinen. Daar vind je ook de websites van de stations.

Ben je gek op zeldzame vogels? Dan is DutchBirding wat voor je.

Het CDNA houdt precies bij welke vogels er in Nederland worden gezien.

In het najaar van 2022 is de website vogelskijken.nl gelanceerd. Met:
1. De Mystery-bird-competitie met een vogels die is samengesteld uit vier verschillende soorten.
2. Maandelijks gratis webinar over bijvoorbeeld vogelzang, vogeltrek of vogelherkenning.
3. Tuinvogel challenge. Houd eens een heel jaar bij welke soorten je in de tuin ziet. Hier lees je hoe je mee doet. 
4. Vogelgebieden-app met bijna 200 vogelgebieden met per gebied welke soorten er zoals in de vier verschillende seizoenen te zien zijn.
5. Welke soorten kun je wanneer verwachten? Bezoek vogelskijken.nl een paar keer per week en je weet precies naar welke soorten je uit kunt kijken.
6 Vogels vertellen is een hele grappige rubriek waarin Martijn Bot vanuit het perspectief van een soort veel interessante informatie deelt.

Beleef de Lente is elk voorjaar een feest om te volgen. Je kijkt rechtstreeks in het nest van ruim tien verschillende vogelsoorten.