Activiteiten jeugd

Deze activiteiten zijn alleen voor kinderen van ca. 10 t/m 13 jaar. Soms mogen ouders mee, maar dat staat er dan bij.

Programma 2023

Zondag 8 januari 2023, 9.30 tot 12.00 uur – Oranjekom en Vogeleiland in AWDuinen
Dit gebied is altijd goed voor een lekkere winterse natuurtocht! In de Oranjekom zijn altijd veel watervogels te zien en misschien een IJsvogel. We lopen langs de kanalen waar ‘s winters vaak Grote Zaagbekken en Dodaarzen zwemmen. Vanuit de vogelhut bij het Vogeleiland zijn vaak verschillende soorten eenden goed te zien. Via enkele hoge duinen lopen we terug. Daar maken we kans op roofvogels en Raven! En……
Verzamelen: Ingang Oase, 1e Leyweg 4, dit is langs de Vogelenzangseweg richting Vogelenzang. Route.

Zondag 12 februari 2023, 9:30 tot 12:00 uur – Vogels kijken in Elswout
Op de prachtige Buitenplaats Elswout is altijd van alles te zien. Bosvogels, eenden en ganzen en natuurlijk de buitenplaats zelf met oude bomen, mooie vijvers, Zwitserse bruggen en bijzondere moshellingen. Met een beetje mooi weer beginnen veel standvogels al met het verdedigen van hun territorium. Ze zingen, roepen of roffelen. Ga je mee?
Verzamelen: Poortgebouw ingang Elswout, Elswoutlaan 14 te Overveen. Route

Fotowedstrijd tot 12 april
Doe je mee met de vogelfotowedstrijd? Dit jaar is er voor het eerst een fotowedstrijd verbonden aan de Kennemer Vogeldag, het thema is ‘Vogels in de kijker’. Met ook een mooie prijs voor de jeugdige fotograaf. Meer informatie.

Zondag 12 maart – 9.30 tot 12.00 uur – Slechtvalken en watervogels
Rond de Veerplas kan je van alles tegenkomen. Het meest bijzonder zijn de Slechtvalken die op de hoge KPN-toren broeden. De snelste vogel van de wereld! Bij al het water in deze polder is ook veel te beleven. Zingt de Cetti’s Zanger?
Verzamelen: Parkeerterrein onder Zendtoren, Oudeweg in Waarderpolder, Haarlem. Route

Zondag 9 april – 9:30 tot 12:30 uur – Heksloot en Landje van Gruijters
We maken een wandeling tussen de weidevogels. Grutto’s, Kieviten en Tureluurs zijn nu volop aan het baltsen. Ze maken de mooiste vliegbewegingen. We starten met een wandeling door de Hekslootpolder. Ook daar broeden gelukkig weer weidevogels. We eindigen bij het Landje van Gruijters en bekijken daar de vogels. Hier kan je ze vaak van heel dichtbij zien. Let op, het startpunt is anders dan het eindpunt!
Verzamelen: Parkeerplaats Vondelweg hoek Jan Gijzenkade in Haarlem. Route
Eindpunt: Parkeerplaatsje Redoute in Spaarndam. Route

EXTRA Zondag 16 april – Kennemer Vogeldag met heel veel jeugdactiviteiten. Jullie zijn van harte welkom. Let ook op de fotowedstrijd.

Zondag 21 mei – 10:00-12:00 uur. Nestkasten controleren Thijsse’s Hof
Dit keer niet de tweede zondag van de maand, maar de derde. Dit vanwege Moederdag op 14 mei en het Kampje Terschelling van de Vogelwerkgroep.
We gaan op zondag 21 mei in Thijsse’s Hof controleren welke vogels in de vele nestkastjes broeden. Koolmees, Pimpelmees en misschien nog wel een soort… We klimmen op een trap, maken de nestkasten voorzichtig open, bepalen de soort, tellen het aantal eieren of jongen en doen de kast weer dicht. Alles wordt genoteerd. Weet jij trouwens het verschil tussen het nestje van een Pimpelmees en een Koolmees?
Kom je helpen? Het is een spannende klus en Thijsse’s Hof is prachtig! Met veel vogels die nu zitten te zingen. En er vliegt ook van alles over.
Kijk alvast eens hier in een Koolmeesnest.
Tijden: zondag 21 mei van 10:00-12:00 uur.
Verzamelen: ingang Thijsse’s Hof, Mollaan 4, 2061 BD Bloemendaal. Route

Zondag 11 juni – Vroege Vogeltocht door de Kennemerduinen
‘s Morgens vroeg zingen de vogels het meest. Daarom gaan we vandaag vroeg op pad om de prachtige zang van de duinvogels te horen. We horen misschien de Nachtegaal, Boompieper en misschien wel de hele mooie Gekraagde Roodstaart (foto). Ook de Koekoek zien we misschien. Ook letten we op Zandhagedissen en vlinders. Ga je mee? Zet dan je wekker!
Verzamelen: 7:30 uur voor Bezoekerscentrum De Kennemerduinen, Zeeweg 12 Overveen. Route. Hier is het betaald parkeren, maar het eerste halfuur is gratis.
Terug: 10:00 uur.

Zondag 10 september 2023 – Bezoek Vogelringstation Amsterdamse Waterleidingduinen
We gaan op bezoek bij het Vogelringstation in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het is altijd heel spannend of er wat gevangen wordt en welke soorten. Je kan de gevangen vogels van heel dichtbij bekijken. Soms zit er een bijzondere soort tussen zoals een Waterral. De vogels worden op naam gebracht, gemeten, gewogen, geringd en losgelaten. Als het slecht weer is en er wordt niet geringd, dan maken we een wandeling door de duinen.
Verzamelen: 8:30 uur bij de ingang van de AWD, Zandvoortselaan 130, Bentveld (bij rotonde). Route.
Terug: 12:00 uur

Zondag 8 oktober – Vogelen op en rond de Zuidpier van IJmuiden
We gaan vogels kijken op de Zuidpier, het strand en de duintjes in IJmuiden. Zeker in de trektijd kan het hier heel leuk met vogels. Er vliegen vast een aantal leuke kust- en zeevogels langs. Misschien wel een Jan-van-Gent!. Verder zien we Steenlopers (foto), Paarse Strandlopers, Oeverpiepers, Eidereenden. We maken ook kans op een Zeehond. Ga je mee op verkenningstocht? Doe warme kleren aan!
Verzamelen: Einde Kennemerboulevard (tussen bushalte en parkeerterrein) in IJmuiden. Google Maps.
Tijden: 9:00 tot 12:00 uur

Zondag 12 november – Van telpost Parnassia naar Vogelmeer
We wandelen vanaf telpost Parnassia dwars door de duinen naar het Vogelmeer. Op de parkeerplaats (waar we verzamelen) worden wel eens leuke vogels gezien zoals Boomleeuwerik en Strandleeuwerik. We kunnen even kijken op de vogeltrek-telpost Parnassia. Misschien vliegen er wel grote groepen Spreeuwen langs op weg naar het zuiden. Vanuit de hut bij het Vogelmeer zijn de vele eendensoorten op de plas goed te zien. Soms van heel dichtbij. Ga je mee?
Verzamelen: Parkeerplaats bij restaurant Parnassia, Parnassiaweg te Bloemendaal aan Zee. Route
Tijden: 9:00 tot 12:00 uur

Zondag 10 december – Struinen door de Amsterdamse Waterleidingduinen
Het leuke is dat je hier van de paden af mag. Dat gaan we doen, met respect voor de natuur. We letten natuurlijk op de Damherten. Hoeveel zullen we er zien? Omdat er veel water is in dit gebied, zien we vast veel watervogels: Grote Zaagbek, Dodaars, Fuut, Wintertaling en misschien en IJsvogel. Vanuit de vogelhut bij het Vogeleiland zijn vaak verschillende soorten eenden goed te zien.
Verzamelen: Ingang Oase, 1e Leyweg 4, dit is langs de Vogelenzangseweg richting Vogelenzang. Route.
Tijden: 9:00 tot 11:30 uur

Programma 2024

Zondag 14 januari 2024 – Welke vogels komen eten op een voerplek?
We gaan vandaag naar de prachtige tuin van Thijsse’s Hof in Bloemendaal. Daar worden ‘s winters de vogels gevoerd en die kan je bekijken vanachter glas! Dat trekt altijd veel soorten aan, zo kan je ze goed bekijken. We doen daar ook wat opdrachten. Hebben we tijd over, dan lopen we nog via het Bloemendaalse Bos naar de Halve Maan. Wat we gaan zien? Dat is voor iedereen een verrassing!
Plaats: Thijsse’s Hof, Mollaan 4, 2061 BD Bloemendaal. Route.
Tijden: 9:00 tot 11:30 uur

Zondag 11 februari – Uilenballen pluizen en bezoek Vogelhospitaal
Misschien ligt er wel een dik pak sneeuw! Maar dan zitten wij lekker warm in het Vogelhospitaal. We gaan daar uilenballen uitpluizen. Een heel leuk klusje dat altijd verrassingen oplevert. We doen het namelijk onder leiding van Nico Jonker, hij wil graag weten waar verschillende muizensoorten in Noord-Holland leven. Hij neemt namelijk uilenballen mee van Kerkuilen waarvan hij weet waar ze ‘wonen’. Na het pluizen krijgen we een rondleiding door het Vogelhospitaal. We zien de behandelkamer, voedselkeuken, ic en tuin. Onze Annemarijn verzorgt (een deel van) de rondleiding, ze werkt daar immers. Ook kunnen we oefenen met het hanteren en transporteren van de zieke vogels. Hoe? Dat zie je als je komt.
Plaats: Vergierdeweg 292, 2026 BJ Haarlem. Route
Tijden: 10:00 tot 12:30 uur.
Meenemen: oude tandenborstel

Zondag 10 maart – Op zoek naar Appelvinken in Haarlemmerhout
In ons oudste bos, gaan we op zoek naar vogels die nu hard beginnen te zingen. Het is immers voorjaar. Leuk zijn de vele Boomklevers, Grote Bonte Spechten en Halsbandparkieten die hier nestelen. Speciale aandacht besteden we aan het zoeken van de Appelvink. Met een beetje geluk, vinden we deze schuwe reuze-vink. Ook besteden we aandacht aan de zang van mezen en vinken. Sluit je aan?
Verzamelen: Parkeerplaats restaurant Dreefzicht, Fonteinlaan 1 in Haarlem. Route.
Tijden: 9:00 tot 11:30 uur

Lees de 12 dingen die je moet weten over de Jeugdvogelclub.