Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland

Activiteiten jeugd

Deze activiteiten zijn alleen voor kinderen van ca. 10 t/m 13 jaar. Soms mogen ouders mee, maar dat staat er dan bij.

Programma 2024

Zondag 14 januari 2024 – Welke vogels komen eten op een voerplek?
We gaan vandaag naar Thijsse’s Hof in Bloemendaal. Daar worden ’s winters de vogels gevoerd. Dat trekt altijd veel soorten aan en die kunnen we vanachter glas goed bekijken. We doen daar ook wat opdrachten. Hebben we tijd over, dan lopen we nog via het Bloemendaalse Bos naar de Halve Maan. Wat we gaan zien? Dat is voor iedereen een verrassing!
Plaats: Thijsse’s Hof, Mollaan 4, 2061 BD Bloemendaal. Route.
Tijden: 9:00 tot 11:30 uur

Zondag 11 februari – Uilenballen pluizen en bezoek Vogelhospitaal
Vandaag gaan we naar het Vogelhospitaal. We gaan daar uilenballen uitpluizen. Een heel leuk klusje dat altijd verrassingen oplevert. We doen het namelijk onder leiding van Nico Jonker, hij wil graag weten waar verschillende muizensoorten in Noord-Holland leven. Hij neemt namelijk uilenballen mee van Kerkuilen waarvan hij weet waar ze ‘wonen’. Na het pluizen krijgen we een rondleiding door het Vogelhospitaal. We zien de behandelkamer, voedselkeuken, ic en tuin. Onze Annemarijn verzorgt (een deel van) de rondleiding, ze werkt daar immers. Ook kunnen we oefenen met het hanteren en transporteren van zieke vogels. Hoe? Dat zie je als je komt.
Plaats: Vergierdeweg 292, 2026 BJ Haarlem. Route
Tijden: 10:00 tot 12:30 uur.
Meenemen: oude tandenborstel.

Vrijdagavond 23 februari – Bosuilen luisteren in Elswout
Arend de Jong uit Castricum kan ‘praten’ met Bosuilen. Hij leidt ons door het donkere Elswout op zoek naar Bosuilen. Hoe hij praat met de uilen, zal blijken tijdens de nachtelijke excursie. Bedenk dat ook Arend de vogels ‘niet aan een touwtje heeft’. Het is niet helemaal zeker dat we Bosuilen horen of zien, maar het sowieso een avontuurlijke tocht.
Verzamelen: Ingang Elswout, Elswoutlaan 14 in Overveen
Ouders: Per kind kan er één ouder mee. Anders wordt de groep te groot.
Tijden: 19:00 tot ca. 20:30 uur

Zondag 10 maart – Op zoek naar Appelvinken in Haarlemmerhout
In ons oudste bos, gaan we op zoek naar vogels die nu hard beginnen te zingen. Het is immers voorjaar. Leuk zijn de vele Boomklevers, Grote Bonte Spechten en Halsbandparkieten die hier nestelen. Speciale aandacht besteden we aan het zoeken van de Appelvink. Met een beetje geluk, vinden we deze schuwe reuze-vink. Ook besteden we aandacht aan de zang van mezen en vinken. Sluit je aan?
Verzamelen: Parkeerplaats restaurant Dreefzicht, Fonteinlaan 1 in Haarlem. Route.
Tijden: 9:00 tot 11:30 uur

Zondag 7 april – Kennemer Vogeldag
Een leuke dag met volop activiteiten voor de Jeugd. Lees verder.

Zondag 14 april – Vogels kijken op Buitenplaats Leyduin
Tussen Heemstede en Vogelenzang ligt een prachtig en rustig natuurgebied met volop vogels. We gaan daar op zoek naar spechten, mezen en Boomklevers. Het is spannend of de Zwartkop al terug is, en de Fitis. Ook controleren we of de ooievaarspaal voor Huize Leyduin bezet is. Er leven vrij veel Reeën in dit gebied, misschien dat we ze zien. Ga je mee op deze spannende tocht?
Verzamelen: Parkeerplaats Leyduin, Woestduinweg 4 te Vogelenzang. Let op: dit is te bereiken via de Leidsevaart. Zie de routebeschrijving.
Tijden: 9:00 tot 11:30 uur.

Lees de 12 dingen die je moet weten over de Jeugdvogelclub.