Werkzaamheden op de Zuidpier, pier vaak afgesloten

Rijkswaterstaat komt met een vervelende mededeling voor vogelaars. Vanaf 22 mei tot en met vrijdag 13 oktober 2023 is de Zuidpier in IJmuiden wegens werkzaamheden alleen in het weekend geopend voor publiek. Ze willen de zomer gebruiken voor herstel van de pier. Gelukkig blijft er reden genoeg om af te reizen naar IJmuiden: het strand, de zee, de havens, de duinen en het Kennemermeer zijn ook vogelrijk.

De afgelopen jaren is er schade aan de Zuidpier ontstaan. Gedurende de werkzaamheden rijden vrachtwagens met breuksteen en bouwmaterialen de pier op en af. Om dit veilig te kunnen uitvoeren, sluit Rijkswaterstaat regelmatig de pier af voor publiek. Vanaf 22 mei t/m vrijdag 13 oktober is de pier wegens werkzaamheden alleen in het weekend geopend voor publiek. ,,Wanneer echter door (weers-)omstandigheden doordeweeks niet of minder gewerkt kan worden, werken we mogelijk ook in het weekend door. In die gevallen blijft de pier in het weekend gesloten voor publiek’’, waarschuwt Rijkswaterstaat.

Niet toegankelijk

Gedurende de hele periode is de laatste 100 meter van de pier werkterrein en dus helemaal niet voor publiek toegankelijk. Marina Seaport is wel steeds bereikbaar. Het werk wordt vanaf land uitgevoerd, zodat het scheepvaartverkeer er geen last van heeft.
Met deze werkzaamheden wordt schade aan de kop van het havenhoofd hersteld en de pier weer in goede staat gebracht voor het komende stormseizoen. De kop van de Zuidpier is door verschillende stormen, onder andere in 2022, beschadigd geraakt. ,,De komende maanden gaan we de schades rond de kop herstellen met onder andere breuksteen en asfalt. Naar bericht van Rijkswaterstaat. Kijk ook op de site van de Reddingsbrigade voor openstelling van de Zuidpier.