Zonnige dag met vliegen rond ’t Wed

Op de warme 8 juni zijn we bij het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen op pad gegaan met 6 kinderen en vliegenexpert John Smit. John vertelde over het verschil tussen zweefvliegen en andere vliegen. Maar hij verwachtte dat we ook veel andere insecten zouden zien. Hij had zoekkaarten mee, vlindernetten en vangpotjes met vergrootglas. In het speelterrein rond ‘t Wed hebben we eerst wat rondgelopen en John vertelde over de Springspin, met gele kaken die in het gras zijn prooi bespringt. Spinnen hebben 8 poten en insecten 6. Alle vliegen zijn makkelijk te benoemen, want hun namen zijn genoemd naar hoe ze er uitzien of wat ze doen. Bijvoorbeeld: steltvlieg heeft poten als stelten; vleesvliegen planten zich voort in rottend vlees; de grashalmvlieg waarvan de larven in de stengel van grashalmen leven, enz. Iedereen mocht met een netje of een potje insecten vangen. Er werden heel veel beestjes gevangen. Hieronder de verschillende soorten.

Ook jonge padjes en bruine kikkers liepen er rond. Eigenlijk was het heel veel voor een eerste keer, maar gelukkig kon John boeiend vertellen over al die bijzondere beestjes. Er werden veel vragen gesteld en het ene weetje riep weer een nieuwe vraag op. Als dank hebben we bij het afscheid geapplaudiseerd voor John. Met dank aan: Lisanne, Dora, Leon, Rowan, Sten, Ghio en Anne. Erwin Robbertz

Dit vingen we: wantsen: Graswants en een larve (Spuugbeestje); sprinkhanen: Veldsprinkhaan; Duinsabelsprinkhaan; wespen: Bladwesp en ook een larve; Sluipwesp; Bronswesp (nog geen mm groot); Halmwesp; vliegen: Steltpootvlieg (geel en zwart); Vleesvlieg; Grashalmvlieg; Snorzweefvlieg; spinnen: Springspin;  libellen/waterjuffers: Keizerlibel; Watersnuffel; Lantaarntje; muggen: Galmug; Langpootmug; Mug kevers: Rozenkever; Kniptor; Aziatisch veelkleurig Lieveheersbeestje; hommels: Akkerhommel; Boomhommel. Ook nog een cicade; Glanzende Houtmier; Hooibeestje en rupsen van Sint Jacobsvlinder.

no images were found