Zuidpier van IJmuiden

Rust op de Zuidpier / Johan StuartDe pier steekt zo’n twee kilometer de zee in en is daarom een goede plek om zeevogels te kijken. Zoek de horizon af voor trekkende zeevogels. Op de blokken van de pier en in het water rondom is van alles te zien.

Een bezoek loont het hele jaar maar tijdens de trekperiodes is de kans op leuke soorten het grootst. Vaste gasten van september tot april zijn Steenloper, Drieteenstrandloper, Paarse Strandloper, Oeverpieper en vele meeuwensoorten. Spectaculair is de voorjaarstrek van steltlopers in het voorjaar. Bij noordenwind eind april tot in mei vliegen de steltlopers laag over de pier. In de zomermaanden zijn veel soorten sterns te zien op het strand naast de pier.

Op de betonblokken zitten de vaste gasten. Tussen de blokken zijn allerlei verrassingen te verwachten. In het water zoeken Aalscholvers, Eiders en Zeehonden voedsel. De pier is een van de weinige plekken om de Kuifaalscholver te zien.

Veel vogelaars wandelen of fietsen naar de punt van de pier om daar in de luwte van de vuurtoren naar de over zee trekkende vogels te kijken. Dat is ook de plek waar wel Bruinvissen worden gezien.

Let op, bij harde wind of hoge golven is het gevaarlijk en verboden de pier te betreden. De pier wordt dan afgesloten met een hek door de Reddingsbrigade. Of de pier open is, is te zien op de website van de Reddingsbrigade

 Waarnemingen

Omgeving

Het loont vrijwel altijd de moeite om ook het strand en de duintjes bij de pier af te zoeken. Zelfs op de parkeerplaatsen worden soms leuke soorten ontdekt. Ook zeer de moeite waard is het Kennemermeer, dat ontstond toen in 1994 de jachthaven Seaport Marina IJmuiden werd aangelegd. De Noordpier is een stuk korter en wordt mede daarom minder bezocht door vogelaars. Bij strenge vorst kan het sluizencomplex vol zitten met eenden.

Bereikbaarheid

Volg in IJmuiden de verkeersborden Strand Zuidpier/Marina. Er rijden bussen vanuit Amsterdam en vanuit Haarlem. Er is een grote fietsenstalling en voldoende parkeerplaatsen. Wel betaal je een flink bedrag. Alternatief is de auto neer te zetten op het industrieterrein in IJmuiden.

Links

De Pieren van IJmuiden worden beheerd door Rijkswaterstaat.
Reddingsbrigade IJmuiden sluit de pier af bij overslaande golven.