Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland

Duinmeer

Dit meer ligt in Midden Herenduin, een onderdeel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Omdat het niet ver van zee ligt komen er veel meeuwen om te drinken en hun veren te poetsen. Ook kan je er eenden zien en soms ook steltlopers. Vroeger had je vanuit de hut zicht op een eiland, maar dat is verdwenen door golfslag.
Vrijwel alle meren in de duinen zijn gegraven, ook het Duinmeer en het iets zuidelijker gelegen Cremermeer. Het zand werd gewonnen voor de kalkzandsteenfabriek in IJmuiden. Het Duinmeer is vrij ondiep en daarom verblijven er vaak veel eenden waaronder soms zeldzamere soorten. Ook worden er wel Geoorde Futen gezien. Er is altijd kans op steltlopers die gebruik maken van de oevers. Toen in 2014 een paartje Bijeneters broedde in Zuid-Kennemerland, was dat aan de oevers van dit meer.
Het meer is alleen te overzien vanuit de kijkhut ‘Ruuds Vergezicht’.  De hut is genoemd naar boswachter en vogelaar Ruud Luntz toen hij in 2020 met pensioen ging na ruim 30 jaar werken bij Natuurmonumenten.
Er zijn plannen om weer een (broed)eiland in het Duinmeer aan te leggen.

Vogelhut bij Duinmeer / Johan Stuart
Vogelhut bij Duinmeer / Johan Stuart

Waarneming.nl

Omgeving

Het Duinmeer ligt in een rustgebied en de natuur is er prachtig. Interessant is vooral de duinvallei ten westen van het Duinmeer. Deze is vaak heel vochtig en daarom soms moeilijk te belopen, zelfs over het pad. Dit trekt veel vogels aan, en ook aan planten valt hier veel te ontdekken.
Het Cremermeer ligt ten zuiden van het Duinmeer aan de Zeeweg. Dit was oorspronkelijk een diep meer, waar wat natuur betreft weinig was te beleven. Rond 2015 is het meer ondieper gemaakt en de oevers glooiender. Ook zijn er nu eilandjes die veel vogels aantrekken. Om het Cremermeer te overzien ga je naar het uitkijkpunt met bankje langs de Zeeweg in Duin en Kruinberg.

Bereikbaarheid

Het Duinmeer is alleen lopend te bereiken. Als je over de Koningsweg loopt, kom je een bordje met ‘vogelkijkhut’ tegen. Vanaf de strandovergang van Duin en Kruidberg ga je links het pad op achter de zeereep, met de bocht naar rechts en dan zie je eerst het meer aan je linkerhand. Je kan ook fietsen over de Zeeweg, parkeer je fiets en neem een van de dwarspaden, bijvoorbeeld het Hubertuspad.

Beheerder

Natuurmonumenten is de beheerder van dit deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.