Vogelreisje naar Cap Gris Nez in Noord-Frankrijk

Een mooie traditie van de Vogelwerkgroep is de jaarlijkse weekend excursie. Dit jaar heeft deze plaatsgevonden rond Cap Gris Nez in Frankrijk. Donderdagochtend 26 september 2013 vertrokken we met 18 man/vrouw in 5 auto’s richting Pommiers des trois Pays. Onderweg werd een bezoek gebracht aan de Platier d’Oye, in de buurt van Calais. Laat op de avond sloten nog een aantal vogelaars aan, die pas na werktijd richting Frankrijk konden vertrekken.

Vrijdagochtend zijn we naar het hoofddoel van deze reis gereden, Cap Gris Nez, om daar de vogeltrek en zeevogels te bestuderen. Na een korte wandeling door de duinen hebben we ons geïnstalleerd in de ijzige zeewind met stoeltjes, dekens, mutsen en handschoenen. De trek was redelijk en er werd veel gezien, en vooral de Jan van Gent en Vale Pijlstormvogel was in grote getale aanwezig. Andere leuke waarnemingen waren zwarte zeekoet, zwartkopmeeuw, dwergmeeuw,  pijlstaarten, zwarte zee-eend, parel- en roodkeelduiker.

Na koffie in Wissant zijn we afgereisd richting Cap Blanc Nez. Hier hebben we een interessante uitleg gehad van Els over de verschillende fossielen die hier voorkomen en zijn vervolgens op zoek gegaan naar fossielen uit het Krijt.  Er werden helaas vooral schelpen en gewone stenen gevonden. In de avond hebben we geborreld op de camping en gegeten in het dorpsrestaurant.

Op zaterdag werd opnieuw eerst Cap Gris Nez aangedaan. Helaas was de trek wel minder maar toch werden weer leuke zeevogels gezien. Aan het eind van de ochtend werd vertrokken naar Ambleteuse waar een mooie wandeling langs een riviertje naar de kust werd gemaakt. Op het strand zaten kleine – en drieteenstrandlopers die van dichtbij bekeken konden worden. Met een omweg het binnenland in kwamen we via duin en bos uiteindelijk moe maar voldaan weer aan bij de auto’s.

De zondag werd afgesloten met een wandeling op Cap Blanc Nez. Daar trok een bijna tamme sneeuwgors en een leuke groep lepelaars de aandacht.

Al met al weer een zeer geslaagde weekend-excursie, met een vogel-totaal-stand van 92 vogels. En met veel extra’s in de vorm van zeehonden, levendbarende hagedissen, stenen, schelpen en fossielen en veel mooie planten, gedetermineerd door onze planten expert Bert. Hoogtepunt was de Duitse Gentiaan bij Chapelle Cousinette. Met dank aan Jolanda van der Marel.