Vliegen zonder Eurocontrol

Bij Eurocontrol in Limburg hebben ze hun handen vol aan al die objecten die over Nederland vliegen. Langs de kust bij Parnassia zie je ze vanuit het zuiden naar het noorden vliegen richting Spijkerboor. Van daaruit dalen ze af via de Westhofplas en Houtakkerbeemden richting Schiphol. Of vanuit het zuiden, via Leiden zakken ze met noordenwind af, om net langs de AWduinen te landen in de Haarlemmermeer. Altijd kunnen landen en stijgen, altijd kunnen vliegen, wanneer je maar wilt.
Overdag of ’s nachts. Hoe de wind ook waait, je kunt altijd vertrekken. Nee, we hebben het hier niet over de vogeltrek. We hebben het hier over vliegtuigen. Machines die net als de vogels afhankelijk zijn van wind, windrichting, gewicht, hun richting en vlieghoogte en belading.

De hoog vliegende machines trekken tientallen (condens) strepen in de prachtig blauwe lucht. Dit is het decor van de tweede cursusdag van de vervolgcursus: vogeltelling op een van de mooiste plekken langs de Noord-Hollandse kust. Het is 07.45 uur op zaterdag 3 november. De opkomende zon tovert een mooi schilderij aan de oostelijke kim. Gaandeweg melden de cursisten zich. De aanzwellende groep beklimt het hoge duin en nestelt zich rond de cursusleiders Eef en Johan. Nu geen aantallen bruine bonen schatten op een dia, zoals tijdens de eerste theorieavond. Nu het echte werk: groepen, soorten, aantallen. We hebben geluk: Vinken, Kepen en  Spreeuwen hebben, zonder Eurocontrol, de route gevonden. Via de kustlijn en IJsselmeer zijn ze nu bij Parnassia aangekomen. De wind is gunstig voor de zwermen vogels: zuid 3 B. Honderden kilometers wacht hen nog. En daar op het hoge duin staan wij, de deelnemers aan de Vervolgcursus, ons te verbazen over de aantallen die over onze hoofden scheren. Zij zijn wel afhankelijk van de omstandigheden. Heb ik bij de start voldoende vet aan de botten? Hoe is het met mijn veren? Is de wind goed? Zal ik hoog of laag gaan vliegen. ‘s Nachts is veiliger dan overdag. Waar kan ik veilig landen om te rusten? Met wie vlieg ik mee? Welke roofvogels vliegen er met mij mee? Welke route en aan welke bakens hou ik me vast? De randmeren, de Flevopolders, de kustlijn….

Ruigpootbuizerd. Ton Lansdaal

Aan het einde van de ochtend leidt Johan ons nog naar de schaarse loofbomen in de nabijheid van de telpost. Een mooie plek voor vogels om uit te rusten. Een paartje Groenlingen zit bij te komen in een rozenstruik. Aan de horizon komt een ruigpootbuizerd in beeld. Hij vliegt op dezelfde hoogte als de Vinken en Kepen.  Nee, vliegtuigen hebben het een stuk makkelijker dan vogels. Zij hebben Eurocontrol. De vogels alleen elkaar. Ton Lansdaal, cursist

Trektellen leren / Johan Stuart

Foto Ton Lansdaal