Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland

Twee markante Haarlemse vogelaars overleden

Onlangs zijn Hans Schouten en Jan van Tussenbroek overleden. Beide zijn vogelaars van het eerste uur. Hans Schouten kennen we als een uitstekende vogelfotograaf, oprichter van het Natuurfotografen Gilde en boswachter in de Kennemerduinen. Jan van Tussenbroek was een van de oprichters van het Ringstation in de Kennemerduinen waar hij jarenlang vogels ringde.

Hans Schouten

IMG_8437Hans Schouten overleed op 13 november en niet onverwacht want hij was al lang ziek. Ondanks zijn ziekte heeft hij tot kort voor zijn dood foto’s gemaakt. Hij bezocht onder meer vogelhutten in Nederland, maar ook in het buitenland. Dat hij dan soms dagenlang ziek op bed lag, nam hij voor lief. Vogels fotograferen was het liefste dat hij deed. Samen met Piet Munsterman en Frits van Daalen behoorde hij jarenlang tot de top van de Nederlandse vogelfotografen. Dit drietal werd de Haarlemse Musketiers genoemd. Hans leverde nog foto’s voor ons boek Vrije Vogels en hij werd bij de presentatie nog extra in het zonnetjes gezet (foto). Verder was Hans medeoprichter van Natuurfotografen Gilde in 1977. Deed hij jarenlang de jurering van de Jaap Taapken-fotowedstrijd van het blad Het Vogeljaar.

Jan van Tussenbroek

Jan van Tussebroek krijgt zilveren penning nov08 foto J Stuart (3)Jan van Tussenbroek overleed op 24 november 2015 op 96-jarige leeftijd. Als kind was in het Rotterdamse lid van de NJN. Daar maakte hij nog foto’s van het legendarische natuurgebied De Beer. Hij kwam met zijn vrouw Tonny, die hij had leren kennen bij de NJN, verzeild in Haarlem. Hij was onder meer leraar schilderen op de technische school. In 1958 was hij een van de initiatiefnemers voor de vinkenbaan ‘Cornelis van Lennep’ in de Kennemerduinen. Daarnaast stond Jan ook mede aan de basis van de oprichting van de vinkenbanen in het Noordhollands Duinreservaat te Castricum en die in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Nog tot op hoge leeftijd trok Jan regelmatig op z’n fiets naar de vinkenbaan. De laatste jaren was dat echter niet meer mogelijk. Zijn enthousiasme bleef. In 6 november 2008 kreeg hij voor zijn vrijwilligerswerk een Zilveren Penning van de provincie Noord-Holland uitgereikt (foto).

Hans Schouten is eind november begraven op de begraafplaats aan de Bergweg waar Frits van Daalen nog heeft gesproken, Jan van Tussenbroek is in kleine kring gecremeerd. We zullen ze missen.

De foto rechtsboven van de vliegende krakeenden is gemaakt door Hans Schouten.