Glunderende gezichten tijdens Schotlandreis (verslag met filmpjes)

Vorig jaar kwamen er lyrische verhalen over de Schotland dagen. Dat moesten we natuurlijk meemaken, want deze trip werd voor de tweede keer georganiseerd. Op 14 juni 2017 reden we met een zestal auto’s in IJmuiden de boot op naar Newcastle. De oordopjes kwamen goed van pas vanwege het gestamp van de motoren. Ik was al snel onder de indruk van de vogelkennis van Evert en Johan; daar profiteert de hele groep van.DSCN4891

Er stond ons nogal wat te wachten, zo kwamen we tot de conclusie na het lezen van het verslag van de reis in 2016 in de Fitis! En inderdaad, wat een hoeveelheden aan meeuwen- en sternsoorten op de Farne Islands. Veel nieuwe waarnemingen voor mij, wat een rijkdom. Overigens had ik niet veel vertrouwen in het weer door eerdere ervaringen, maar allemachtig, wat een mazzel hebben we gehad.

Het mooie weer zorgt voor een goede stemming, de boottochten zijn allemaal doorgegaan en het kamperen was dus ook prettig. Ja, 6 kampeerders overigens, de rest bivakkeerde in een houten wigwam. Maar kamperen en naar bed gaan met het geluid van een kwartel is niet alledaags.

De fantastische hoeveelheden aan broedende sterns, Kuifaalscholvers en de schattige Papegaaiduikers maken veel indruk. Zo ook natuurlijk de aanvallen op het hoofd en oren van de Noordse Sterns.

Op het rotseiland Bass Rock konden we niet aan land, maar er omheen varen in onze privé boot is sensationeel genoeg: 150.000 broedende paren Jan van Genten; wat een herrie, maar wat zijn ze toch mooi! Dat was trouwens de enige dag dat we daadwerkelijk Schotland in reden. Behalve de genten was er nog een andere reden: het Schots Sneeuwhoen. En we werden rijkelijk verwend! Nog een dag over: wandelen in het Northumberland National Park. Een dag met allerlei klein grut en heerlijk wandelen.

Gezien de glunderende gezichten was iedereen opgetogen over het aantal soorten, de schoonheid van de vogels en het landschap, maar zeker de samenstelling van de groep met de fantastische leiding! Johan Meijer (hier samen met Yolanda Calandt op de foto)
fullsizeoutput_329

Filmpjes
Terreur van Noordse Sterns
Tocht tussen de vogels
Verzameling vogelschedels in Bezoekerscentrum
Indrukwekkende aankomst bij Bassrock
200.000 Jan-van-Genten
Wolken Jan-van-Genten
De ‘stille’ kant van Bassrock
Indrukwekkende vogelrotsen Farne Islands
Twee alken vinden elkaar mooi
Papegaaiduiker vertrouwt het niet
Eenarig wollegras in overvloed
Op zoek naar Schots sneeuwhoen
Herken de Kwartel