Broedpoging Bijeneters in de regio!

In het deel van Duin en Kruidberg dat als rustgebied is aangemerkt, heeft afgelopen zomer een paartje bijeneters een broedpoging gedaan. Het broedgeval is door beheerder Natuurmonumenten stil gehouden om verstoring te voorkomen. Het was Ruud Brouwer uit Callantsoog (professioneel vogelinventariseerder bij Van der Goes & Groot) die het paartje ontdekte op 6 juni 2014. Vanuit de vogelkijkhut bij het Duinmeer konden de Bijeneters gezien worden. Ruud volgde het nestelende paar nauwgezet, maar ook de boswachters van Natuurmonumenten, die tevens de omgeving in de gaten hielden op evt. overtreders in het verboden gebied.

Vos bij nestingang

Van 18 juli tot en met 6 augustus werden de Bijeneters gezien met voer voor de jongen. Op 7 augustus stopte dit en na controle van de nestingang werd geconstateerd dat de nestgang was uitgegraven door een vos. Er was al regelmatig een vos bij het nest gezien. Mensen van de Werkgroep Bijeneters hebben het nest daarna gecontroleerd en prooiresten meegenomen om te onderzoeken wat de jongen aan voedsel hebben gekregen. Dit is het eerste broedgeval in onze region voor zover bekend. Super jammer dat het niet goed is afgelopen.

Meer informatie bij de Werkgroep Bijeneters. De foto is gemaakt door Ruud Brouwer. Met dank aan Pim de Nobel voor de nadere informative.

Bijeneter Ruud Brouwer