Het heeft zelfs uitvoerig in het Haarlems Dagblad gestaan. De reigerkolonie nabij de Bennebroekervaart in Bennebroek leek ernstig in gevaar door ingrijpende werkzaamheden van een aannemer. Door snel ingrijpen van de vogelwerkgroep en de gemeente is de kolonie gelukkig gered.
Eind maart zag een oplettende vogelaar dat er in korte tijd steeds minder activiteit was in de broedkolonie van blauwe reigers in ’t Reigerbosch, een beschermd natuurgebied en onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland. Hij vermoedde als snel dat de lawaaiige werkzaamheden in de nabijheid daarvan de oorzaak zouden kunnen zijn. Net aan het begin van het broedseizoen was een aannemer begonnen om in opdracht van de gemeente Bloemendaal lange stalen buizen en damwanden in de oever van de Bennebroekervaart te trillen. De trillingen waren soms tot op honderd meter afstand te voelen.
Op dringend verzoek van de gealarmeerde vogelwerkgroep heeft de gemeente de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd. De aannemer is verzocht te zoeken naar een werkwijze met minder geluid en trillingen. De oplossing bleek uiteindelijk heel simpel: met een stuk hardhout in het stalen trilblok kon de geluid- en trilbelasting sterk worden gereduceerd. Van deze aangepaste werkwijze bleken de reigers geen last meer te hebben.
Hoe kon dit allemaal gebeuren? Bij werkzaamheden in het broedseizoen moet je toch als gemeente en aannemer heel zorgvuldig te werk gaan? Voorafgaande aan de werkzaamheden heeft de aannemer weliswaar een ecologisch rapport laten maken. Het adviesbureau heeft zijn taak echter minimalistisch opgepakt. De situatie ter plaatse is alleen op basis van foto’s van Streetview beoordeeld. Op internet beschikbare natuurgegevens zijn niet gebruikt, de auteur is niet eens vooraf ter plekke gaan kijken. Geen woord over het natuurgebied, laat staan de reigerkolonie.
Gelukkig zijn reigers taaie en vasthoudende beesten. Al in het weekend na de lawaaiige werkweek was er weer activiteit op enkele nesten. Inmiddels is het overgrote deel van de nesten weer bezet, wellicht zelfs allemaal. De kolonie is in ieder geval behouden. Chris Brunner