Regionale Big Day levert 158 vogelsoorten op

Zaterdag 7 mei 2016 is er voor het eerst sinds 2008 weer een Big Day gehouden in regio Zuid-Kennemerland. Tussen middernacht en 10 uur ‘s avonds probeerden twee teams per fiets zo veel mogelijk vogelsoorten binnen de regiogrenzen te zien.

Team 1: Lars Buckx, Jesse Zwart, Jasper Koster en Wouter van der Ham. Team 2: Han Buckx, Eef Kieft, Nico Rensen en Rino Abrahamse.

Voor team 1 begon de dag al goed toen er tijdens een nachtronde een Porseleinhoen begon te roepen bij het Spaarnwouderplas. Ook met de landtrek scoorde team 1 goed. Vanaf de
strandopgang van Duin en Kruidberg werden onder andere een Roodpootvalk, 3 Krombekstrandlopers en een Zomertortel gezien.

Voor team 2 kwam het hoogtepunt aan het eind van de middag, toen er een Rode Wouw boven hun hoofden cirkelde, bij het Landje van Gruijters. Iets later had team 1 nog een Zwarte Wouw, toen ze een uur voor tijd al uitgeput op het terras bij het Wapen van  Kennemerland zaten.

Naast deze hoogtepunten waren er ook een hoop missers. Dit kwam doordat de landtrek maar vooral de zeetrek erg slecht was. Soorten als Kanoet en Dwergmeeuw werden niet waargenomen. Ook de leuke soorten van de afgelopen dagen waren verdwenen. De Steltkluut van het Vogelmeer was weg, de Roodhalsfuut van de jachthaven in IJmuiden was verdwenen en ook de IJseend van het Duinmeer was onvindbaar. In de duinen werkten de soorten wat beter mee, al was de Kleine Bonte Specht voor beide teams onvindbaar.

Uiteindelijk is team 2 tot een mooi aantal van 115 soorten gekomen. Team 1 was dit jaar het winnende team, met een totaal van 131 soorten. In totaal werden er gister maar liefst 158 verschillende vogelsoorten in de regio waargenomen! Een record. Het was weer een intensieve maar geslaagde dag. Volgend jaar een nieuwe poging!

Foto: Er werden opvallend veel Grauwe Vliegenvangers gezien bij het Vogelmeer. Foto Freek Kamst.