Excursies jeugd 2022

Zo 13 november – Met boswachter Wisenten kijken in Kraansvlak
We hebben zelf het wandelpad door Kraansvlak wel eens gelopen. We hoopten de Wisenten te zien, maar dat is niet gelukt. Nu gaan we op stap met Boswachter Sven Pekel. De kans dat we deze prachtige dieren zien is nu veel groter. Ze lopen vrij rond in dit deel van onze duinen. Wist je dat deze Europese Bisons bijna uitgestorven waren? Nu zijn ze op meerdere plekken in Europa uitgezet en nemen de aantallen toe.
Verzamelen: Parkeerterrein bij Bokkedoorn, Zeeweg 53 2051 EB Overveen. Route.
Tijden: 10:00 tot 12:00 uur

Dit hebben we dit jaar al gedaan:

Zo 9 januari – Vogels kijken op Buitenplaat Elswout
Elswout is dé plek voor het zien van spechten, Boomklevers en allerlei soorten mezen (misschien de schattige Staartmees). Soms zie je er ook de IJsvogel langsvliegen over de kanalen. En het is een goede plek voor lijsters, roofvogels en allerlei soorten eenden. Dat zou je misschien niet verwachten. Ga je mee op deze verrassend mooie wandeling?
Verzamelen: Ingang Elswout, Elswoutlaan 14 te Overveen. Route
Tijden: van 9:00 tot 11:30 uur

EXTRA Zo 30 januari – Uilenballenpluizen
Weet je dat uilen de hulpjes zijn van muizenonderzoekers? Die onderzoekers willen graag weten waar welke muizensoorten leven. Zo kunnen ze die muizensoorten beschermen. Ze zijn vooral geïnteresseerd in de zeldzame Noorse Woelmuis en de Waterspitsmuis. Nico Jonker is zo’n onderzoeker. Door op vaste plaatsen Kerkuilenbraakballen te verzamelen leert hij heel veel over muizen. En wij gaan hem helpen.
Plaats: Bezoekerscentrum De Kennemerduinen, ingang Koevlak, Zeeweg 12 in Overveen. Route
Tijden: van 10:00 tot 12:00 uur

Zondag 13 februari – Wisenten zoeken in Kraansvlak
Kraansvlak is het eerste gebied in Nederland waar Wisenten weer in het wild leven. De Wisent is de Europese Bison, die je vast wel kent. Enorm imposante dieren dus! We gaan een poging doen ze te zien langs het Wisentpad dat nu nog net open is. Wist je dat de soort eigenlijk uitgestorven was? Alleen in dierentuinen leefden er nog zo’n 50 dieren. Zien we geen Wisenten, dan zien we wel andere dieren!
Verzamelen: Voor café Het Eindpunt, Zeeweg 82, Bloemendaal aan Zee. Route
Tijden: 9:00 tot 11:30 uur

EXTRA Vrijdag 18 februari  –  Bosuilen roepen met Arend de Jong (Afgelast vanwege storm)

EXTRA Zaterdagavond 5 maart – Bosuilen roepen met Arend de Jong
Arend kan met Bosuilen ‘praten’. Hij roept ze en meestal zeggen ze dan wat terug. Soms komen ze ook even kijken welke gekke “bosuil” er in hun gebied zit. Hij weet ook veel over de Bosuilen, want hij doet al jaren onderzoek naar deze bijzondere vogels. Hopen dat het deze avond mooi weer is.
Ouder: per kind kan er deze avond één ouder mee. Dit is een uitzondering. Het kan omdat de corona-maatregelen zijn opgeheven.
Verzamelen: voor het poortgebouw Elswout van Staatsbosbeheer, Elswoutlaan 12a te Overveen. Route
Tijden: 19:30 tot 21:00 uur

Zondag 13 maart – Vogels zoeken in Middenduin (en misschien Wisenten)
In Middenduin zijn we lang niet geweest. En het is een leuk afwisselend gebied met kans op veel verschillende vogelsoorten. Het leuke is dat je bij een mooi uitzichtpunt niet alleen watervogels kan zien, maar misschien ook de Wisenten (die we vorige keer gemist hebben). Ga je mee? Hoeveel verschillende vogelsoorten denk je dat we kunnen opschrijven?
Verzamelen: Ingang Middenduin, Duinlustweg 10, Overveen. Route.
Tijden: 9:00 tot 11:30 uur

Zondag 10 april – Roofvogels zoeken in de duinen (en luisteren naar de Fitis en Nachtegaal)
We starten deze dag wat later, omdat we roofvogels willen zien. Deze beginnen vaak met vliegen als het een beetje is opgewarmd. Buizerd en Havik strekken hun vleugels en zweven omhoog op de opwarmende lucht. Natuurlijk hopen we ook allerlei zangvogels te zien en te horen. Tjiftjaf en Zwartkop zijn er al wat langer, de Fitis en Nachtegaal komen nu terug uit Afrika. Misschien zien we zelfs een Blauwborst.
Verzamelen: NPZK, Ingang Bleek en Berg, Bergweg in Bloemendaal. Route Dit is achter de sportvelden.
Tijden: 10:00 tot 12:30 uur.

Zondag 8 mei – Weidevogels kijken rondom Spaarndam. Hebben ze jongen?
In mei lopen veel Kieviten, Grutto’s en Tureluurs rond met jongen. Dat zijn schattige beestjes. Als alles goed is gegaan natuurlijk. Want broeden op de grond heeft wel nadelen… Er kan zo maar een vos langskomen, of een kat. Weg eieren of kuikens. In mei zijn er ook trekvogels zoals Oeverloper, Groenpootruiter en Zwarte Ruiter. Kom je helpen zoeken? We gaan op de fiets.
Verzamelen: Parkeerplaats Landje van Gruijters, Redoute, Spaarndam. Route.
Tijden: 9:00 tot 11:45 uur.

Zondag 12 juni – Wandeling rond het Vogelmeer in de Kennemerduinen
We wandelen via een prachtig hoog duin naar het Vogelmeer. Hier is altijd wat te zien. Er broeden wel drie soorten fuutachtigen: Fuut, Dodaars en de prachtige Geoorde Fuut. Ook zijn er eenden, reigers en zangvogels te zien en te horen. Op de terugweg proberen we nog de Roodborsttapuit te vinden en misschien kijken we nog even over zee.
Verzamelen: Informatiebord Nationaal Park Zuid-Kennemerland op de parkeerplaats bij restaurant Parnassia. Route.
Tijden: 9:00 tot 11:30 uur

Donderdag 25 augustus – Nachtvlinders vangen in Kennemerduinen
We mogen kijken bij het vangen van nachtvlinders achter Bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Dat gaat met een grote lamp die schijnt op een wit laken. Altijd spannend welke mooie vlinders je ziet. Hoe donkerder, hoe meer soorten. Ook ouders zijn welkom. Neem zelf wat drinken mee.
Plaats: Bezoekerscentrum De Kennemerduinen, ingang Koevlak, Zeeweg 12 in Overveen. Route
Tijden: van 20:30 tot …… (einde zelf te bepalen. Het vangen gaat door tot 1:00 uur).

Zondag 11 september – Bezoek vogelringstation in de Kennemerduinen
Elk jaar gaan we in het najaar op bezoek bij een van de twee vogelringstations in onze regio. Altijd spannend wat er gevangen wordt. Het kan tegenvallen, maar met een beetje geluk, zien we van heel dichtbij allerlei vogels die zich normaal verschuilen in de bosjes. Denk aan Tjiftjaf, Zwartkop, Kleine Karekiet, Tuinfluiter en Fitis. Soms worden er ook bijzondere vogelsoorten geringd, maar dat weet je nooit van te voren. Spannend! Hier kan je zien welke soorten er op dit ringstation geringd worden.
Verzamelen: Informatiebord Nationaal Park Zuid-Kennemerland op de parkeerplaats bij restaurant Parnassia. Route.
Tijden: 8:30 uur tot 11:30 uur

Zondag 9 oktober – Vogels kijken in Caprera
Je kent Caprera misschien van het openluchttheater. Maar wist je dat het ook een mooi park en natuurgebied is? We zijn daar nog nooit met de Jeugdvogelclub geweest. We mogen er nu door contacten van Annemarijn gratis in! Door de afwisselende begroeiing kan je er allerlei soorten vogels verwachten. Vogels die van loofbos houden, of van naaldbomen, van grasland en moeras. Er is zelfs een IJsvogelwand waar ze regelmatig broeden. Kortom, het wordt spannend…
Verzamelen: Voor de ingang van Caprera, Hoge Duin & Daalseweg 2 in Bloemendaal. Route.
Tijden: 10:00 – 12:00 uur