Observeren van de ijsvogelwanden in Poelbroekpark

In oktober 2014 zijn de sloten van het Poelbroekpark uitgebaggerd (Haarlem-Schalkwijk richting Vijfhuizen) en is een groot deel van het baggerslib hoog opgetast. In samenspraak met Landschap Noord-Holland zijn er vier ijsvogelwanden gemaakt. In het Poelbroekpark worden namelijk al jaren IJsvogels waargenomen en die zouden eerder al genesteld hebben. De ijsvogelwandjes kregen met houten palen en kippengaas vorm. Dirk Tanger heft onze IJsvogelwerkgroep in de persoon van Peter Davids benaderd, om te assisteren met het plaatsen van kunst ijsvogelnesten (foto) in de wanden. Half februari hebben we (Dirk Tanger, Leo Peterzen en Peter Davids) de ijsvogelwanden deels vrij geknipt van het gaas en met een grondboor een eerste aanzet gemaakt voor een nestgang. De baggerspecie was voldoende compact zodat de beoogde kunstnesten niet zijn gebruikt. Peter wil de image004kunstnesten nu voor twee andere locaties gebruiken; Volkstuinen Zonder Werken Niets en een nieuwe wand bij de Verspronckweg te Haarlem. Deze kunstnesten met gang kosten ca. € 100,00 en we verwachten er het beste van.

image006Gat voorgeboord, zittakken erbij, de bovenzijde van de aardenwand afgedekt met het uitgeknipte gaas en deze bedekt met een laag aarde om uitgraven van bovenaf te voorkomen.

image008

 

 

 

 

image011Van achter dit hek zijn twee van de vier ijsvogelwanden goed te bezichtigen, ga vooral niet dichterbij want dan verstoort u de ijsvogels!

2015
Er is succesvol gebroed in 2015. Helaas is er 1 jong klem komen te zitten tussen het gaas en overleden. Dat wordt dus verbeterd.