Nihil sine voce praeda. Duurzame luidsprekers voor ringstations

Tijdens de excursies naar de vogelringstations werd ik getroffen door enerzijds de afhankelijkheid van goede geluidsweergave om vogels te lokken en anderzijds door de deplorabele situatie van de luidsprekertjes verkeerden. Luidsprekertjes in houten kistjes die omhooggericht langdurig in weer en wind buiten staan en elke dag moeten worden losgekoppeld. Regenwater in de luidsprekers zorgt ook voor kortsluiting en dat bekort de levensduur van de aangesloten versterkers.Hier moest een oplossing voor komen, een buitenluidspreker, een proefmodel! Want zoals de subtitel al aangeeft, zonder geluid geen buit. Twee voorwaarden gaven de ringstations me mee toen ik ze aanbood met een proefmodel buitenluidspreker te komen: het geluid moet naar boven gericht kunnen worden en de behuizing moet (zee)waterbestendig zijn. Binnen een paar weken was er een goed werkend proefmodel van PVC.  De ringstations gingen ermee aan de slag. Na weer een paar weken kreeg ik de vraag of ik tien luidsprekers kon maken voor VRS AWD en kort daarna dezelfde vraag van VRS van Lennep voor acht exemplaren (zie foto1). De zuiltjes voldeden dus? Bij VRS AWD bleken ze niet alleen zeewater- maar ook damhert bestendig te zijn.

Foto 1

Foto 1

“Er zijn ook groepen vogels die op grotere hoogte over de stations vliegen, heb je daar ook een luidspreker voor?”, was de volgende vraag. Ook voor dit verzoek van de ringstations is een oplossing gevonden. Een satellietluidspreker (zie foto 2). Alle drie de stations werken er nu al maanden mee.

Voor 2020 hebben ze al een nieuwe vraag geformuleerd: Heb je iets voor roerdomp, waterral of bladkoning?

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto 2.  Indirect reflecterend via camping satellietschotel. Basis is Visaton FRS 8 in een pvc-behuizing van 110 mm met een verloop naar 40 mm. Het geluid wordt hierdoor schuin omhooggericht en is op grote hoogte hoorbaar.   

Foto 3. Zware Visaton FR 16 WP gemonteerd in een zogenaamde voerton. Speciaal voor het ringen van houtsnip en roerdomp. Belastbaarheid 80 watt. Zeewaterbestendig. De satellietschotels doen dienst bij zowel VRS AWD duinen als bij VRS van Lennep (en Meijendel). De voerton staat als proef bij de VRS AWD. 

 

 

De zuiltjes en satellietschotels zijn tot stand gekomen door de samenwerking en feedback van Koos van Ee, Steven Wytema van VRS AWD. 

Ton Lansdaal, lid van de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland