Nieuw: Wolf in Nederland, Steenmarter in Zuid-Kennemerland

In de week dat er een wolf werd gevonden in Nederland, werd er ook een nieuw roofdier in de regio waargenomen. Een steenmarter liep in de nacht van zaterdag op zondag 7 juli op de Kerkweg in Spaarnwoude. De waarnemers Peter Nuyten en Arnoud van den Berg schrijven: “Eerst dachten we dat het een boommarter moest zijn, maar het dier liet zich goed en zo lang zien (hij bleef 200 m voor de auto uit langs de wegberm rennen, zich nu en dan omdraaiend) dat we alle kenmerken konden vaststellen. Het duurde trouwens wel enkele uren voordat we ons realiseerden dat die kenmerken (zoals een witte ondervacht en een grote witte keelvlek tot op voorpoten en kin) op een steenmarter wezen en niet op een boommarter… Inmiddels weten we dat er de laatste jaren al een paar steenmarters dood zijn gevonden rond Amsterdam.
Het betekent dat we er ook in Zuid-Kennemerland bij het zien van een marter (in ieder geval buiten het duingebied) niet zomaar vanuit mogen gaan dat het een boommarter betreft. Het onderscheid blijft natuurlijk lastig maar bij het dier van Spaarnwoude bleek de witte ondervacht op de flanken verrassend makkelijk te zien, vooral als hij rende, en dat doorschemerende wit deed zelfs denken aan een bunzing.
Het viel op dat er een bruine streep vanaf de onderkant op de witte borst omhoog liep en ook dat is een kenmerk (‘gaffeltekening waarbij het wit tot de voorpoten reikt’) van een steenmarter. Dus
niet alleen de kleur van de keelvlek maar ook de grootte en de vorm zijn belangrijk om te noteren. Verder had hij bijvoorbeeld kleinere oren en een blekere snuit dan dat je bij een gemiddelde boommarter ziet en hij rende als een hondje…”

Lees hier het uitgebreide verslag van Arnoud: Steenmarter waarneming 070713
Nadere informatie over de Steenmarter bij de Zoogdiervereniging
Steenmarter op Waarneming.nl 
Foto’s van de op 13 juli 2013 gevonden Steenmarter bij Osdorp.