Lepelaartelling 7 mei weer een succes

Tussen 5.03 uur en 21.49 uur hebben we rond de bijzondere broedkolonie alle in- en uitvliegende lepelaars geteld. In blokken van minimaal drie uur hebben 29 vogelaars meer dan 200 voedselvluchten geregistreerd. Zo ontstaat een duidelijk beeld waar de belangrijkste voedselgebieden liggen. Per in- of uitvliegende lepelaar werd de tijd en de vliegrichting genoteerd. Naast voedselvluchten werden er nog volop takken en gras verzameld en de kolonie ingevlogen. Blijkbaar gaan ze nog steeds door met nestelen.
Mooie ‘bijvangst’ was een Zwarte Wouw, een soort die dit weekend vrij massaal door Nederland trok en dus ook Zuid-Kennemerland aandeed.
Vroege Vogels heeft een mooie reportage gemaakt over het onderzoek. Deze is hier te beluisteren. Draag ook bij aan het onderzoek en voer uw waarnemingen in op waarneming.nlDe resultaten van het onderzoek tot nu toe staan op deze pagina.

Foto onder: Voor tien enthousiastelingen zonder telervaring hield Camilla Dreef (bekend van In de Ban van de Condor) een ‘masterclass’ lepelaar onderzoeken. DSC04268