Jeugdprogramma 2020

Ben je 10, 11, 12 of 13 jaar en hou je van vogels en natuur? Ga dan met ons mee! Elke tweede zondagochtend van de maand gaan we op stap. Dit gaan we doen:

Zo 12 januari 2020 – Ransuilen kijken in de Kennemerduinen
We gaan lekker struinen door het prachtige duingebied achter de Bergweg. Met kans op vogels als Boomklever, Staartmees, Grote Bonte Specht, Dodaars, Buizerd en Havik. We weten ook een plek waar meer dan tien Ransuilen samen slapen. Hopelijk zijn ze niet verjaagd door het vuurwerk. Ga je mee ze ontdekken?
Tijden: 9:30 tot 12:00 uur
Verzamelen: Nationaal Park Zuid-Kennemerland, ingang Bergweg, Bloemendaal. Route.

Zo 9 februari 9:00 tot 11:30 uur – Vroege zangers en IJsvogels in Elswout
– Evt. passen we het programma aan, als het te hard waait. –
Is het voorjaar al begonnen? De dagen worden langer en de vogels beginnen al met zingen. “Dit is mijn plekje” roepen de spechten, Boomklevers en Zanglijsters dan heel hard. Ook hebben we grote kans om IJsvogels te zien. Het is een zachte winter zonder ijs en die overleven ze wel. Verzamelen: Poortgebouw, Elswoutlaan 14 te Overveen. Route

Ma 17 februari 19:30 tot 21:00 uur – Bosuilen kijken Elswout
We hebben voor aanstaande maandagavond een extra activiteit en ….. een hele leuke. We gaan met de bosuilenman Arend de Jong bosuilen roepen in Elswout. Arend kan het geluid van de bosuil heel goed nadoen. Vaak komen ze kijken welke uil daar is. Altijd heel bijzonder. Deze keer mag je je vader of moeder meenemen en natuurlijk vrienden die de natuur ook leuk vinden. Deze activiteit is mogelijk dankzij de toestemming van Staatsbosbeheer. Heel veel dank!
Verzamelen: poortgebouw Elswout, Elswoutslaan 14 te Overveen.  Route

Zo 8 maart 9:30-12:30 uur – Vogels kijken bij Fort K’IJK
We gaan een bijzonder vogelreisje maken. We reizen af naar Fort bij Krommeniedijk waar Landschap Noord-Holland elk jaar heel veel weilanden onder water zet. Dat trekt enorm veel vogels, die dan makkelijk bij hun wormen kunnen. Vanaf het Fort heb je een prachtig uitzicht op de natte weilanden met de groepen vogels. Ook bezoeken we het fort van binnen, waar we met een audiotour alles te weten komen over de Stelling van Amsterdam en de geheimen van de forten in het landschap. Ga je mee?
Omdat we vervoer nodig hebben, is aanmelden noodzakelijk. Ook zijn er enkele ouders nodig om te rijden. Dus geef door of je komt, of je vader of moeder wel of niet kan rijden en hoeveel kinderen er mee kunnen rijden. Graag een mail naar email
Datum: zondag 8 maart 2020
Verzamelen: om 9:30 uur parkeerplaats bij McDonald’s, Vlietweg 16 te Santpoort-Noord. Dit is de weg van Haarlem-Noord naar Velserbroek.
Aankomst: 10:00 uur
Vertrek vanaf Fort: 12:00 uur
Aankomst Vlietweg: Ca. 12:30 uur
Meenemen: verrekijker, warme kleren en schoenen, handschoenen, wat te eten. In het Fort trakteren we de kinderen op wat te drinken.

Zo 14 juni 9:00-12:00 uur – Vogelmeer Kennemerduinen
We mogen weer op stap! Natuurlijk doen we voorzichtig met het oog op corona-besmetting, maar bij buitenactiviteiten zijn de risico’s klein. We gaan vandaag vogels kijken bij het Vogelmeer in ons Nationaal Park. Hier broeden wel drie soorten futen: Dodaars, Fuut en de prachtige Geoorde Fuut. En verder worden er allerlei leuke vogelsoorten gezien. Kom je helpen zoeken? Zet je ogen en oren wagenwijd open!
Verzamelen: Parkeerterrein van restaurant Parnassia (adres: Parnassiaweg 1 te Overveen). Route.
Nog vragen? Bel of mail Johan op 06-12984385.

Zo 13 september 9:00-12:00 uur – Bezoek vogelringstation
Dit wordt een bijzondere dag. Lars Buckx, een super goede jonge vogelaar, neemt ons mee naar het Vogelringstation in de Kennemerduinen. We kunnen daar zien hoe vogels gevangen worden en geringd. Je ziet de vogels dus van heel dichtbij en misschien mag je wel een vogel loslaten. In deze tijd van het jaar trekken veel vogels door, zoals Fitis, Nachtegaal, Zwartkop en Tuinfluiter. Misschien zien we wel een hele zeldzame soort. Je weet het nooit. Ga je mee?
VerzamelenParkeerterrein van restaurant Parnassia (adres: Parnassiaweg 1 te Overveen). Route. (eerste half uur gratis parkeren)

Zo 11 oktober 9:00-12:00 uur – Vogelen op en rond de Zuidpier van IJmuiden
De herfsttrek is in volle gang. Op en rond de pier is van alles te zien. Steenlopers, Paarse Strandlopers, Oeverpiepers, Eidereenden en het leuke van de Pier is dat er altijd wat bijzonders kan opduiken. Zeker in deze trektijd. We maken kans op een Gewone Zeehond of een Bruinvis. Ook op het strand en in de duintjes rond de Pier kan van alles zitten. Ga je mee op verkenningstocht?
Verzamelen: Einde Kennemerboulevard (tussen bushalte en parkeerterrein) in IJmuiden. Google Maps.

Zo 8 november 9:00-11:30 uur – Vogels kijken op Buitenplaats Elswout
In het oude bos van Elswout leven spechten, Boomklevers, Vinken en nu vast ook Kepen. En wist je dat Elswout ook een hele goede plek is voor IJsvogels? Omdat er veel trek is geweest, verwacht ik ook Koperwieken en Kramsvogels. Kortom, we gaan lekker struinen achter de vogels aan. Wie ziet de blauwe schicht over het water schieten?
Verzamelen: poortgebouw Elswout, Elswoutslaan 14 te Overveen. Route

Zo 13 december 9:00-12:00 uur – Vogels kijken in de polder
‘s Winters zitten de weilanden vaak vol met ganzen, zwanen, kieviten en veel andere vogels. We gaan rondom Spaarndam de goede vogelplekken af. We bezoek ook de nieuwe vogelhut van onze Vogelwerkgroep. Details volgen nog.