Jeugdprogramma 2021

Ben je 10, 11, 12 of 13 jaar en hou je van vogels en natuur? Ga dan met ons mee! Elke tweede zondagochtend van de maand gaan we op stap. Dit gaan we doen:

Zo 10 januari 2021 9:00 tot 11:30 uur – Struinen in de Amsterdamse Waterleidingduinen
In dit duingebied heb je veel verschillende landschapstypen bij elkaar. Water, open duin, struiken en bossen. We maken kans op veel verschillende vogels. Hier wordt de Kleine Bonte Specht wel eens gezien. Welke soort staat op jouw verlanglijstje? Ook zien we natuurlijk Damherten.
Verzamelen: 9:00 uur bij de ingang van de AWD, Zandvoortselaan 130, Bentveld (bij rotonde). Route.
Terug: 11:30 uur

Zo 14 februari 2021 9.00 uur tot 11:30 uur – Wintervogels op Leyduin
Welke vogels trotseren de sneeuw en de kou? Waar weten ze nog voedsel te vinden? Op deze Buitenplaats gaan we dat samen ontdekken. Er zijn vast mezen, spechten, Boomklevers en misschien ook wel groepjes Koperwieken, Vinken en Kepen. En altijd is er wel een verrassingsvogel!
Verzamelen: Parkeerplaats Leyduin, Woestduinweg 4, Vogelenzang. Routebeschrijving

Zondag 14 maart 9:00 tot 12:00 uur – Voorjaarstrek bij Kennemermeer en de Zuidpier
Het wordt voorjaar. Er komen steeds meer vogels aan uit het zuiden zoals Grote Sterns (foto), Bonte Strandlopers en Bontbekplevieren. Het strand bij de Zuidpier is een goede plek om dat te zien. 
Verzamelen: het einde van de Kennemerboulevard en de parkeerplaats te IJmuiden. Dat is hier.

Zondag 11 april 2021 van 9:00 tot 12:00 uur – Weidevogels (en meer) kijken in de polders rondom Spaarndam op de fiets
In de polders ten oosten van Haarlem is het broedseizoen losgebarsten! Er zijn in de weilanden volop Grutto’s, Kieviten, Scholeksters, Tureluurs en zelfs Kemphanen (foto) te zien! We bezoeken de vogelhut aan de Kerkweg en een spectaculair nieuw natuurgebied in de Houtrakpolder. Hier is vorig jaar een nieuwe geul gegraven en onder water gezet. Dit natte gebied trekt veel eenden en steltlopers. En ook Gele Kwikstaarten. En hebben jullie al zwaluwen gezien? En de Fitis? We gaan het ontdekken! Leuk als je meegaat!
Verzamelen: Parkeerplaatsje hoek Spaarndamseweg/Jan Gijzenvaart/Vondelweg in Haarlem-Noord. Route
Niet vergeten: fiets!

Woensdag 5 mei 2021 van 10:00 tot 11:30 uur – Nestkasten controleren in Thijsse’s Hof
De beheerder van de prachtige heemtuin Thijsse’s Hof controleert alle nestkasten op eieren en jongen. En wij mogen hem helpen. Het gaat vooral om nesten van Kool- en Pimpelmees, maar er broedt ook een Boomklever in een nestkast. Om de beurt kijken we in de nestkasten om eieren of jongen te tellen. Help je mee?
Verzamelen: Ingang Thijsse’s Hof, Mollaan 4, Bloemendaal. Achter Pannekoekenhuisje.

Zondag 16 mei 2021 van 8:00 tot 10:30 uur – Vroege Vogeltocht in de Kennemerduinen
‘s Morgens vroeg is het druk in de duinen. Uit elke struik lijkt wel een vogel te zingen. Herken je de soorten al aan hun zang? De Boompieper? De Nachtegaal en de Vink? We gaan ze oefenen. We maken er een mooie toch van en we hopen dat je mee doet!
Verzamelen: Bezoekerscentrum Kennederduinen, Zeeweg 12, Overveen. Route

Zondag 13 juni 2021 van 9:00 tot 11:30 uur – Lepelaars kijken, rietvogels luisteren én waterbeestjes vangen
Op een bijzondere plek broeden tientallen Lepelaars in bomen. De laatste paartjes zijn nog bezig met het voeren van hun jongen. Wij gaan kijken naar deze prachtige vogels. Dan lopen we tussen rietlanden door om te luisteren naar Bosrietzanger, Kleine Karekiet, Rietzanger en Rietgors. Herkennen jullie ze na afloop zelf? Ook gaan we met schepnetjes kijken wat er leeft in het water. Dat is namelijk het voedsel voor Lepelaars en andere watervogels. Een lekker actieve ochtend!
Verzamelen: Parkeerterrein Hotel de Zoete Inval, Haarlemmerstraatweg 183
2065 AE Haarlemmerliede (invoer navigatiesysteem Rottewegje 1, Haarlemmerliede). Route via Google Maps

Zondag 12 september – Bezoek Velsense Buitenplaatsen
Tussen Driehuis en het Noordzeekanaal liggen een aantal hele mooie bossen. Hier kunnen we allerlei vogels van jong en oud bos tegenkomen zoals spechten, Boomklevers, lijsters, mezen, duiven, roofvogels, en…. We sluiten de excursie af met een bezoek aan het Pieter Vermeulen Museum.
Verzamelen: om 9:30 uur voor het Pieter Vermeulen Museum, Driehuizerkerkweg 34d
1985 EL Driehuis (dit is tegenover het IJspaleis). Route.
Einde: 12:30 uur.

Zondag 10 oktober – Bezoek Vogelringstation Amsterdamse Waterleidingduinen
We gaan op bezoek bij het Ringstation in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het is altijd heel spannend of er wat gevangen wordt en welke soorten. Je kan de gevangen vogels van heel dichtbij bekijken. Soms zit er iets bijzonders tussen zoals een Waterral of Baardmannetje. De vogels worden op naam gebracht, gemeten, gewogen, geringd en losgelaten. Als het slecht weer is en er wordt niet geringd, dan maken we een tocht door de duinen.
Verzamelen: 8:30 uur bij de ingang van de AWD, Zandvoortselaan 130, Bentveld (bij rotonde). Route.
Terug: 12:00 uur

Zondag 14 november – Vogelen op strand, Zuidpier en duinmeer
Tijden: 9:00 tot 11:30 uur
– details volgen later –

Zondag 12 december – Bezoek Oranjekom en kanalen in AWDuinen
Tijden: 9:00 tot 11:30 uur
– details volgen later –