Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland

Het Müritz National Park

Groepen Kraanvogels komen aanvliegen
Grote groepen Kraanvogels komen aangevlogen

Vogelwerkgroeplid Ellen Sijbring ging in augustus 2023 drie dagen vogels kijken in het Müritz National Park in Noord-Duitsland. Alleen al vanwege de avondrituelen van de zich verzamelende Kraanvogels, een ware aanrader. En dat is nog lang niet alles.

‘We fietsen drie dagen door het hart van dit park vanuit Hotel Kranichrast in Schwarzenhof  (vlakbij het Federow/bezoekerscentrum). Kranich ofwel Kraanvogels, dus je voelt’ m al aankomen! Overdag zien we ze al op verschillende plekken in het landschap. Maar in de avond komt het mooiste. Vanuit de beobachtungshütte aan de Rederangsee genoten we drie avonden achtereen van het avond/nachtritueel van de Kraanvogels. Van heinde en verre verzamelen de kraanvogels zich op deze plek. Een uur lang komen er steeds meer groepjes aanvliegen. Alleen hun geluid al!  Prachtig! De landing wordt ingezet, dat is zo mooi om te zien. En dan gaan ze allemaal een slaapplek zoeken.
En ik, ik voel me helemaal zen in de kijkhut.

Overdag fietsen we door het park. We zien veel Visarenden! Hele families zelfs: pa, ma en de kinderen maar ook paartjes zwe(r)ven rond. Op de palen van elektriciteitsmasten zijn nesten te zien en sommige daarvan zijn nog bezet met grote jongen. Op een van de nesten staat een als sinds 1999 een camera. In het bezoekerscentrum in Federow  zien en lezen we daar alles over.

Jonge Visarenden
Jonge VisarendenEr is nog zo veel méér te zien. Zeearenden vliegen rond, Grauwe Klauwieren, Rode wouwen en gezellige groepjes Huismussen maken herrie in de oude heggen die bij de huizen staan.

Vanuit de kijkhut aan de Warnkersee zijn de Cormorans te bewonderen, oftewel de aalscholvers.Indrukwekkend, ik denk wel 15.000 individuen! Rondom zijn de bomen bezet. Ze vliegen af en aan. Ik hoop maar dat er genoeg vis is voor zoveel vogels.
Dit park was voor ons een geweldige ervaring. Van harte aanbevolen.’