‘Hagenaar’ Vincent van der Spek vertelt over de vogels van de Amsterdamse Waterleidingduinen

Wat goed van zowel de Vogelwerkgroep als van Waternet om helderheid te krijgen over de huidige situatie in de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD). Er is al zoveel gezegd en veel gespeculeerd over het mooie natuur- en waterwingebied en de daarbinnen door Waternet genomen beheersmaatregelen.

En dan staat daar opeens, op uitnodiging van datzelfde bestuur een Hagenees/naar, de ecoloog Vincent van der Spek.  En dat direct nadat het voltallige bestuur duidelijk heeft aangegeven hoe het afgelopen halfjaar best wel goed is verlopen met de natuur en met de vereniging, aangevuld met een mooi en duidelijk financieel betoog van de penningmeester.

Van der Spek begint gewaagd. Al bij aanvang stelt hij dat Den Haag de mooiste stad van Nederland is en laat dan gelijktijdig een dia zien van het prachtige dorp Scheveningen.   

Daarna gaat het alleen maar goed: prachtige beschouwingen, goede en onderbouwde argumentatie, heldere analyses en ook de veelvuldig en ruim uitgemeten in de media genoemde ‘pijnpunten’ behandelt hij op erudiete wijze: de vierduizend Damherten, 1200 omgehakte bomen en tientallen verdwijnende soorten. Van der Spek laat ze allemaal de revue passeren en geeft daarbij zijn visie als ecoloog en als adviseur Natuurbeheer en Recreatie van Waternet. Hij besluit met een paar projecten die in de komende tijd uitgevoerd moeten worden: het betonkanaal met water uit de Lek lekt. Het water zal in een buis door de duinen geleid worden.  Gelukkig het eerste deel niet en blijft er plek voor de Waterspreeuw.

“En oh ja Vincent, Haarlem is de mooiste stad van Nederland samen met Heemstede, Overveen, Bloemendaal, Santpoort, maar ook zonder deze omliggende plaatsen en zonder dat ene Haarlemse kroegje waar je een biertje hebt gedronken. Het is maar dat je het weet.” Vincent dank voor je goede en gloedvolle presentatie.

Ton Lansdaal

PS. Sinds 2017 broedt de Krooneend in de AWDuinen