Engelse merels langs de Zuidpier

Merel bij de Zuidpier. Foto Berry van der Hoorn

Merel bij de Zuidpier. Foto Berry van der Hoorn

Zaterdag 6 april was ik met een excursie van de cursusgroep op de Zuidpier. Behalve grote groepen rotganzen en enkele bruinvissen vielen ons de merels op die vanuit zee kwamen aanvliegen. Maandag daarop ben ik tussen 9.00 en 12.00 op de Zuidpier geweest en kwamen wederom merels over zee aanzetten. Op de terugweg ben ik er een uurtje voor gaan tellen aan het begin van de pier. In totaal telde ik 39 vogels. De grootste twee groepen bedroegen 8 vogels, verder een aantal clubjes van 2-4 vogels en wat enkelingen. De groepjes van 8 vlogen hoog over, anderen vlogen laag langs de pier. Enkele merels vielen in en verscholen zich onder de rotsblokken. Verstandig, want eenmaal zag ik een jonge zilvermeeuw een merel in vlucht achtervolgen en verwoed naar zijn staart happen – zonder succes.
De vogels arriveerden kennelijk uit Oost-Engeland. Rond het Kennemermeer waren overigens eveneens opvallend veel merels op de grond aan het foerageren. Ik kan me niet heugen dat ik zulke opvallende mereltrek eerder heb gezien. Niet op Parnassia, niet op de Zuidpier.
Berry van den Hoorn

Foto Berry van der Hoorn
Foto Berry van der Hoorn