Do 26 maart Algemene ledenvergadering – GEANNULEERD

U ontvangt via de email een uitnodiging met nadere informatie over deze avond. Het eerste deel bestaat uit de Algemene Ledenvergadering gevolgd door een lezing en als afsluiter een borrel. De verslagen van voorgaande ALV’s zijn hier te vinden. Het financieel overzicht staat hier.  De lezing gaat over een bijzonder onderzoek dat Michiel Boeken onlangs deed op Saba.
Plaats: NME-zaal Haarlemmer Kweektuin, Kleverlaan 9 te Haarlem.
Tijd: ALV om 19:30 uur. Start lezing om: ca. 20:30 tot 22.00 uur.

Lezing: Terug naar de keerkringvogels door Michiel Boeken

Als je wel eens in een boekje over tropische vogels hebt gebladerd, heb je ze vast gezien: van die witte zeevogels met een onwaarschijnlijk lange staart. Een soort sprookjesvogel leek mij vroeger. Er blijken drie soorten van deze Keerkringvogels te zijn, alle met een verspreiding die zich voornamelijk beperkt tot het gebied tussen de beide keerkringen.

Toen ik in 2010 op Saba ging werken, bleek dat een van de belangrijkste broedplekken te zijn van de minst talrijke soort, de Roodsnavelkeerkringvogel. Na een half jaar werd ik gevraagd om in mijn vrije tijd de monitoring van deze schitterende vogels op te zetten, waardoor ik ook letterlijk met ze in aanraking kwam. In 2013 heb ik al eens in de Fitis en bij een lezing verteld wat het resultaat hiervan was. Dat was niet zo positief: aan de zuidkant van het eiland werd geen jong ouder dan een paar dagen.

De afgelopen jaren is mij nooit zo duidelijk geworden of er systematisch wat aan de belangrijkste oorzaak, verwilderde katten, werd gedaan, en hoe de stand van zaken in de kolonies was. Tijd dus om weer eens te gaan kijken. Deze winter ben ik vier weken terug gegaan, vergezeld door Mardik Leopold van Wageningen Marine Research. Na de ledenvergadering laat ik wat zien van onze werkwijze en bevindingen.