Ik weet nog goed dat ik mijn eerste Cetti’s Zanger hoorde. Het was in de Camargue, in het warme zuiden van Frankrijk. Ik stond op een uitkijkplatform en schuin onder me hoorde ik de explosieve zang van deze vogel vanuit een dichte rietkraag. Zien deed ik hem niet. De zang is door het explosieve karakter erg opvallend. Niet alleen de zang is explosief, ook verovert deze riet- en ruigtevogel onze regio nogal snel.
Door de opwarming van de aarde kan de Cetti’s Zanger z’n areaal flink naar het noorden uitbreiden. Deze insectenetende vogel, is geen trekker en moet dus ook in onze winter voldoende eten vinden. Dat valt natuurlijk niet mee met veel ijs en sneeuw. De soort deed vanaf 1973 pogingen om in met name de Delta inclusief de Biesbosch vaste voet aan de grond te krijgen, maar bij strenge winters kreeg de populatie een klap. In de jaren vanaf 2005 begon een nieuwe vestigingsfase, vooral vanuit de Biesbosch. Echt strenge winters zijn er niet meer en de Cetti’s Zanger koloniseert nu grote delen van het rivierengebied en het westen van het land. Ook in onze regio wordt de soort steeds meer gezien, of beter: gehoord.
Tot 2017 waren er wel Cetti’s Zangers in onze regio vastgesteld, maar niet veel. Bovendien betrof het voor een deel vangsten op één van de twee ringstations in onze regio. Het was nog een zeldzaamheid, want als er een Cetti’s Zanger in bijvoorbeeld de Amsterdamse Waterleidingduinen werd ontdekt, kwamen daar tientallen vogelaars op af. Maar vanaf 2017 vestigt de soort zich in onze regio. Elk jaar is het verspreidingsgebied steeds groter.
[ngg src=”galleries” ids=”129″ display=”basic_slideshow” arrows=”1″]Zoals je hierboven kan zien, blijkt waarneming.nl een goede bron om de explosieve verovering van Zuid-Kennemerland en de Haarlemmermeer te volgen. Vooral omdat deze soort door de meeste vogelaars steeds wordt ingevoerd. Ik doe dat tenminste wel elke keer als ik een Cetti’s Zanger hoor. Onderstaande grafieken maken dat ook duidelijk. Het jaar 2023 spant de kroon met 690 waarnemingen (tot 28 oktober 2023). De kaartjes laten ook goed de uitbreiding zien. Nu kan je bij elke ruige rietkraag de felle zang van deze soort horen. Ook in de herfst als ze kennelijk een winterterritorium claimen. Je kan ze horen vooral in de polders rondom Spaarndam, rond Haarlem-Schalkwijk, het noordelijke deel van de Haarlemmermeer, de infiltratiegebieden en grote duinmeren met riet en ruigte. Het zuiden van de Haarlemmermeer blijft wat achter, of zou dat komen doordat er weinig vogelaars rondfietsen?
Aantal waarnemingen elk jaar ingevoerd op waarneming.nl. Het jaar 2023 tot 28 oktober.
Aantal waarnemingen per maand ingevoerd op waarneming.nl (2005-2023 tot 28 okt)
Ik verwacht nog een flinke uitbreiding van deze soort, mits er geen strenge winter komt uiteraard. Johan Stuart
Ken je de soort nog niet? Kijk dan op deze pagina van Vogelbescherming.