Basiscursus afgesloten: “Vogels kijken doe je met je oren”

De basiscursus is ten einde. De laatste dag luisteren naar de vogels. Het is 07.00 uur. We gaan het veld in op deze laatste cursusdag, samen met de gidsen Lars Buckx en Henk Boersbroek. We boffen, mooi weer en beide zeer deskundige gidsen. Ze hebben ogen als sperwers, zo blijkt, en oren die alle frequenties schijnen op te merken tussen 20 en 20.000 HZ maar dan uitsluitend gevoelig voor de geluiden van vogels. En die zijn er, zoals ook wij kunnen horen, in overvloed aanwezig in en rond het Koevlak. Oké, ik hoor vogelgeluiden, veel vogelgeluiden. Maar dan is er de stelligheid

Laatste excursie van de Basiscursus 2018. Foto Ton Lansdaal

waarmee beide gidsen op twee ogenschijnlijk door elkaar klinkende piepjes/strofes durven te beweren dat het en het Winterkoninkje is en gelijktijdig de Graspieper. Dat gaat me te ver. Hier haak ik af. Dit kan niet! Ik berust en beperk me tot het visuele. Richt me op mijn camera en kijker. Gelijktijdig dringt nederigheid zich bij me op. Nederigheid vanwege zoveel kennis. Een paar cursisten zijn nog volledig aangehaakt en weten feilloos de geluiden te koppelen aan de juiste vogel. Waanzinnig!

Met Lars gaan we het wisselende landschap door. Henk, zoals hij bij aanvang aangaf, loopt een kortere tocht door de Kennemerduinen. Lars is niet te stoppen. Onderweg probeer ik zoveel mogelijk podium te vinden voor mijn fotospullen, om zodoende een mooi plaatje te maken. Het lukt bijna doorlopend, maar bij de Gekraagde Roodstaart ben ik te laat, ondanks de hulp van de medecursisten, zoals Martin. Dank daarvoor.

Het laatste stuk van de wandeling is stil, rustig. We naderen het einde. Dat is voor iedereen in de groep voelbaar. Het einde van de dag, het einde van de cursus. De afsluiting.

En dan is daar, een paar honderd meter voor het bezoekerscentrum, een bankje op een mooi plekje.  Een koperen plaatje siert de houten rugleuning met daarop de tekst van de schenker van het bankje. Samen met medecursist Hans kijk ik naar de toepasselijke tekst van Luc Leermakers. Op 50 jarige leeftijd en dus veel te vroeg overleden (23 november 2017). Gids, natuur- en vogelliefhebber, IVN-er, lid van de Vogelwerkgroep, cursusdocent en gepassioneerd voor geluiden van vogels.

“Vogels kijken doe je met je oren” staat er op het plaatje. Dankjewel Luc. Dat advies van je, had ik nodig. Ik ga nu meer luisteren.

Ton Lansdaal