Actieve leden zorgen voor Visdiefbroedplekken

Regelmatig loop ik rond bij de Molen- en Meerwijkplas in Schalkwijk. Mij is daarbij opgevallen dat er gedurende de hele zomer visdiefjes huizen rond de plas en daar op paaltjes zitten. In mei 2018 heb ik daarom contact opgenomen met de Natuurwerkgroep Meerwijkplas en gevraagd of ze het leuk vonden om een paar vlotjes in de plas te plaatsen zodat visdieven kunnen broeden. De eerste stap was gezet, maar er moest nog heel wat geregeld worden. Eerst het geld. In juni 2018 heb ik een bijdrage gevraagd via Landschap Noord-Holland van De Nationale Postcode Loterij. Eind juni kreeg ik bericht dat de aanvraag was goedgekeurd! € 500 was binnen. Ik heb toen vlotjes besteld bij Agrarisch Collectief Noord-Holland Zuid en gevraagd of deze geleverd konden worden in april 2019, daar het in 2018 te laat was om de vlotjes te plaatsen.

Toen nog de vergunningen

Bij het Hoogheemraadschap van Rijnland vergunning gevraagd voor het plaatsen van de vlotjes. Daar was geen bezwaar mits ik kon aangegeven op hun kaart waar de vlotjes zijn geplaatst. Bleef over toestemming van de Gemeente Haarlem. Ik heb hiertoe een verzoek ingediend en een raadsvergadering bijgewoond in januari 2019. Dit in overleg met Niko Buiten, om de mogelijkheid open te houden op meer plaatsen in Haarlem vlotjes te kunnen plaatsen. Gelukkig waren de Raad en de Wethouder akkoord.

Toen de grote dag

Op 3 april zijn door Ton van Rewijk, Lex en Dolf Pull twee vlotjes geplaatst in de Meerwijkplas en een op een plas van de Haarlemmermeersche Golfclub. Gemeente Haarlem heeft aangegeven meer vlotjes te willen plaatsen. Dit zal zo spoedig mogelijk gebeuren.
Nu hopen dat de visdiefjes de vlotten snel vinden! Dolf Pull