2013: 272 verschillende vogelsoorten in Zuid-Kennemerland

Traditiegetrouw komt Hans Groot, onze waarnemingsecretaris, in het nieuwe jaar met een verslag over het voorgaande jaar. Landelijk gezien was 2013 een fantastisch jaar met veel en goede soorten, waardoor het landelijke record jaarsoorten aan diggelen ging. Voor Zuid-Kennemerland lijkt 2013 op het eerste gezicht een normaal jaar geweest te zijn. De teller blijft voorlopig steken op 265 soorten, maar deze zal nog flink kunnen oplopen omdat er een paar soorten bij zitten die nog beoordeeld moeten worden door de CDNA. Gezien de goede documentatie van de meeste van deze indiensoorten zal de eindscore mogelijk op 272 uitkomen. Sinds 2000 is de gemiddelde score 268 soorten.

Bijzondere soorten in 2013

De beste soorten afgelopen jaar waren: Dwerggans (goed twitchbaar), Zwarte Ibis (meerdere waarnemingen), Terekruiter (één van de toppers, wat een gave vogel was dat), Zwarte Zeekoet (eindelijk eens langdurig en mooi ter plaatse), Roodstuitzwaluw (helaas door één persoon, mogelijk van oosterse ondersoort), Siberische Boompieper (geluidsopnamen van overtrekkende vogels), Noordse Nachtegaal (vangst), Siberische Sprinkhaanzanger (vangst), Struikrietzanger (vangst), Kleine Spotvogel (vangst en twee gevallen waarbij de soort achteraf op basis van de goede foto’s is gedetermineerd), Baardgrasmus (vangst), Grauwe Fitis (door één persoon), Grote Kruisbek (goed gedocumenteerd met foto’s en geluidsopnamen) en Bosgors (geluidsopname van overtrekkende vogel). Geen nieuwe soorten voor ons werkgebied.

Eén Bonte Kraai

Wat opvalt is dat er bijna geen vogelsoorten die je normaal in onze regio kan verwachten gemist zijn. De enige Bonte Kraai in de regio op 1 januari 2013 gezien. Spannend of deze soort dit jaar nog opgemerkt gaat worden. Ook is er slechts één Vorkstaartmeeuw gezien. In 2013 ontbrak de Zwarte Ooievaar en dat is voor het eerst sinds 2000 (het jaar waarin Hans Groot begon met de jaaroverzichten).

Op de foto de Terekruiter van de Gruiterspolder. Foto Barbara Mather